latinica  ћирилица
04/12/2017 |  09:07 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Кернс: Да се поступак против Младића водио у Америци, он би био поништен

Амерички адвокат Курт Кернс изјавио је да је Хашки трибунал функционисао на начин који би био строго забрањен у било којој цивилизованој држави и да би амерички Врховни суд поништио суђење и пресуду генералу Ратку Младићу да се тај процес одвијао у САД.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

"Нико ко има просјечне менталне способности не би поштовао пресуде које произилазе из очигледно неправичних и пристрарсних правних поступака", истакао је Кернс, који је експерт за међународно кривично право.

Он је истакао да се у свим цивилизованим земљама правни систем заснива на претпоставци невиности оптуженог док се не докаже кривица, а да се Хашки трибунал заснивао на систему предрасуда.

"Одмах сам био шокиран када сам сазнао да су двојица од тројице чланова судског вијећа већ раније изрицали пресуде у неким другим предметима гдје су генерала Младића проглашавали кривим. Сама та чињеница представљала је изругивање основном принципу кривичног права, а то је пресумпција невиности", рекао је Кернс за "Еуроблиц".

Кернс, који је био ангажован као савјетник тима одбране генерала Ратка Младића и адвокат одбране Винка Мартиновића, навео је да је уочио бројне невјероватне ствари које би биле недопуштене у правним системима било које демократске државе. Рекао је да се у доказне списе уврштавана свједочења "рекла-казала" из треће руке, у судници су спуштане завјесе како би се чула разна заштићена свједочења, одбрани је било забрањено да позива за свједоке оне за које је судско вијеће процјењивало да би њихова свједочења можда била непријатна судијама.

Према његовим ријечима, судско вијеће свјесно је игнорисало све стварне ослобађајуће доказе.

Кернс је један од само 26 адвоката из САД који имају лиценцу за приступ предметима Међународног кривичног суда у Хагу.

Извор: Блиц