latinica  ћирилица
04/12/2017 |  11:20 | Аутор: РТРС

Претрес по жалби у предмету Шешељ 13. децембра

Претрес по жалби тужилаштва у предмету против Војислава Шешеља биће одржан 13. децембра, у складу са налогом о распореду који је издало Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове /Механизам/.
Војислав Шешељ - Фото: РТРС
Војислав ШешељФото: РТРС

Претрес ће почети уводним излагањем предсједавајућег судије, након чега ће услиједити усмена аргументација тужилаштва и Шешеља у вези са жалбом, у случају да Шешељ присуствује претресу.

Бранилац у приправности је већ именован да би се обезбиједило да Шешељева процедурална права буду поштована, у случају да он одлучи да не присуствује претресу.

Претрес је заказан за 13.00 часова, саопштено је из Механизма.

Претресно вијеће Хашког трибунала је 31. марта 2016. године ослободило Шешеља кривице по свих девет тачака оптужнице којом су му стављани на терет злочини против човјечности и кршења закона или обичаја ратовања.

Оптужницом се наводи да је Шешељ, између осталог, починио ове злочине укључујући и кроз учешће у удруженом злочиначком подухвату који је имао за циљ присилно уклањање већине несрпског становништва из дијелова Хрватске, БиХ и Војводине у Србији.

Тужилаштво је 2. маја 2016. године Механизму поднијело своју најаву жалбе на пресуду Претресног вијећа Хашког трибунала.

Механизам је надлежан за жалбене поступке проистекле из предмета вођених пред Хашким трибуналом за које је најава жалбе поднесена 1. јула 2013. године или након тог датума.

Извор: Срна