latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:12 | Аутор: РТРС

Одговорно приступити случају хапшења за злочине над Србима у Коњицу

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица очекује да ће правосудне институције БиХ одговорно и озбиљно приступити даљој процедури у случају хапшења 13 лица због ратних злочина над Србима на подручју Коњица.

"Људима је потребна правда, али је чињеница да не можемо сви имати исте погледе", изјавио је Говедарица у Сарајеву.

Он сматра да теме из прошлости и пресуде попут посљедње у случају "Прлић и остали" треба заобилазити, јер се, у супротном, само може допринијети изазивању нових пожара и прављењу кризних жаришта која БиХ неће одвести нигдје.

"Овдје се нико никоме неће извинити јер нико није спреман да то учини истовремено. Од те врсте извињења неће бити ништа", сматра Говедарица.

Према његовом мишљењу, хрватски премијер Андреј Пленковић посјету Мостару не би требало да искористи за додатно распиривање ватре.

"Мислим да је његова посјета у том правцу. Ако је Пленковић спреман да осуђује једне, мора да прихвати реалност која је дефинисана пресудом", нагласио је Говедарица.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да након пресуде "хрватској шесторки" ствари треба смиривати.

"Требамо се окренути будућности и покушати креирати неку врсту договора који је неопходан, не само унутар БиХ, него и цијелог региона. Ране из прошлости треба покушавати зацијелити на политички начин који је најзахтјевнији, али и неопходан", истакао је Бореновић.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић рекао је да од Пленковићеве посјете не очекује ништа спектакуларно.

"Надам се да су и премијер и предсједница Хрватске схватили поруку демократске Европе у вези са њиховим коментарима и у периоду пред нама надам се да можемо очекивати да се извине жртвама и да престану причати оно што нико у БиХ не прича - да је ово осуда једног народа и једне државе", нагласио је Никшић.

Пленковић ће вечерас допутовати у Мостар, гдје ће се током дводневне посјете састати са вођством Хрвата у БиХ и представницима Хрватског народног сабора.

Извор: СРНА