latinica  ћирилица
04/12/2017 |  18:07 | Аутор: РТРС

Дачић: Бомбардовање Србије је ратни злочин, судити наредбодавцима

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да треба судити онима који су 1999. наредили и извели бомбрадовање Србије, јер су починили злочин над народом Србије.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић - Фото: РТРС
Министар спољних послова Републике Србије Ивица ДачићФото: РТРС

Бомбардовање Србије је, каже Дачић, извршено на основу лажне вијести о наводном масакру у Рачку, на КиМ, зато они, и Хавијар Солана треба да одговарају за злочин.

Дачић је ово рекао на Копаонику обраћајући се члановима Изборне скупштине подмлатка Јединствене Србије.

"То су ратни злочинци, то памтите и преносите покољењима, ја се не бојим то рећи у Вашингтону, ја сам министар иностраних послова Србије и моје је да браним интересе Србије", поручио је Дачић.

Истакао је да данас није лако бранити Србију јер, како је рекао, имамо јаке противнике.

"Ми се не боримо против Приштине која жели да нам отме Косово и Метохију, ми се боримо против других моћнијих напада и сила које су учестовале у растурању СФРЈ", рекао је Дачић.

Он је присутне позвао да, како је рекао, не насједају на приче које се могу чути у Београду, да је Србија растурила бившу СФРЈ, те да постоји нека српска агресија.

"Ви сте малади људи и не знате можда нешто од новије историје, али је у Хрватској пре 1990. године било 380.000 Срба, данас их има само 160.000, док их је у Сарајеву живјело више од 150.000 Срба, а данас их има мање од десет хиљада", рекао је Дачић и додао да је у Приштини од 40.000 Срба, колико их је некада тамо живело, данас остало свега неколико стотина.

"Па гдје је то онда Србија извршила етничко чишћење и геноцид?", запитао је Дачић и додао да је "управо над Србима извршено етничкио чишћен и геноцид и "зато морамо да наставимо да ширимо истину о нашем народу, нашој држави".

Указао је да је и борба за разбијање СФРЈ била заснована на лажима ,а Срби нису били оспособљени да се боре са монструозним лажима.

Подсјетио је да је разбијање Југославије почело једностраним акцијама отцјепљења Словеније и Хрватске, проглашењем независности БиХ против воље Срба који су били констутивни народ БИХ.

Прецизирао је да је рат у БиХ почео убиством српског свата на Башчаршији и додао да никада није утврђено, на примјер, како је дошло до експлозије на Маркалама у Сарајеву, послије које су уведене санкције Србији.

"Ни дан-данас немамо о томе ниједног званичног докумета да су гранату на Маркале испалили Срби. Страни званичници тврде да су то урадили муслимани", закључио је Дачић.

Извор: Танјуг