latinica  ћирилица
04/12/2017 |  20:02 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Пендешева информисала амбасадоре о испуњавању услова за МАП

Министар одбране БиХ Марина Пендеш информисала је данас амбасадоре земаља НАТО чланица у БиХ о актуелностима у процесу књижења перспективних војних локација, као предуслова за пријем БиХ у Акциони план за чланство у НАТО.
Сарајево - Марина Пендеш - Фото: СРНА
Сарајево - Марина ПендешФото: СРНА

"Од укупно 63 локације које је својом одлуком препознало Предсједништво БиХ, до сада смо укњижили власништво на 30. До краја године очекујемо да ће бити укњижене још три локације", рекла је Пендешева.

Она је навела да се све 63 локације користе без икаквих проблема, те да је само питање компликованости књижења, које морају спровести надлежне институције, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

"Са наше стране, Министарство одбране чини максимум и вјерујемо да ће то позитивно препознати и представници земаља чланица у сједишту НАТО-а у Бриселу", каже Пендешева.

Након састанка са амбасадорима, Пендешева је рекла да сматра да су успјели да разјасне одређене нејасноће које су постојале у разумијевању процеса књижења перспективне војне имовине.

"Након активирања МАП-а аутоматски се може кренути у споровођење `Прегледа одбране`", рекла је Пендешева.

Она каже да су договорене активности које ће услиједити, као и да је потребно правовремено информисање и ажурирање података да би биле елиминисане нејасноће у вези са разумијевањем Акционог плана и књижења локација.

Пендешева је навела да је пред БиХ јако дуг пут за улазак у НАТО и да је активирање МАП-а "само један алат који води БиХ према чланству у НАТО".

Она је додала да након активирања МАП-а крећу реформе и обавезе не само Министарства одбране, већ и у другим областима, као што је заштита људских права, правосуђе, управа, финансије, што би, како каже, сигурно трајало годинама.

Пендешева је навела би, након активирања МАП-а, Оружане снаге БиХ требало да броје 9.200 припадника и требало би да буде 57 песрпективних локација.

Амбасадор Словачке у БиХ Мартин Качо, чија је земља контакт НАТО-а за БиХ, каже да је састанак био отворен и партнерски.

"Нисам у позицији да дајем оцјену о ономе што смо данас чули, јер о томе морају да одлуче наши министри сутра у Бриселу", рекао је Качо.

Извор: СРНА