latinica  ћирилица
05/12/2017 |  11:00 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Човић у Мостару позвао логораше да туже БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а Драган Човић позвао је данас све логораше, без обзира у чијем су логору били у БиХ, да туже Босну и Херцеговину.
Драган Човић и Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Драган Човић и Андреј ПленковићФото: klix.ba

На новинарско питање како коментарише најаве да би могле услиједити тужбе против Хрватске након пресуде у случају Прлић и остали, Човић је казао да ће "спекулација бити, као и алата за стварање нереда у БиХ."

"Јавно позивам све логораше у БиХ, без обзира чијем логору су били, да туже БиХ јер све што се дешавало у БиХ је уграђено у БиХ коју препознајемо као Дејтонску БиХ. То се односи на све логораше Бошњаке, на све логораше Хрвате и на све логораше Србе. БиХ треба пронаћи начин како помоћи тим људима", изјавио је Човић.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић на исто питање је одговорио:

"Ово није била пресуда за одговорност држава него појединаца. Не видим правни темељ за такве процесе."

На питање о дијаметралним изјавама које је дао посљедњих дана, Пленковић је одговорио да је Хрватска чланица УН-а и да нема дилеме о прихватању пресуде Хашког трибунала. Он је поновио да Хрватска није задовољна што није имала прилику изнијети аргументе који се односе на "удружени злочиначки подухват".

"Пресуда се поштује и јасно је да нисмо задовољни одређеним дијеловима", рекао је Пленковић.

Човић је након састанака са Удружењима бранитеља, представницима хрватских политичких опција у БиХ и премијером Хрватске Андрејем Пленковићем рекао да су разговори донијели охрабрење хрватском народу у БиХ.

"Сви разговори вежу се за пресуду Хашког суда везану за нашу шесторку. Ови разговори су охрабрење у БиХ, да не треба изгубити вјеру, да морамо наћи начина како преживјети у БиХ, градити нашу позицију у БиХ и задржати позицију једнакоправног народа. Имамо подршку власти Републике Хрватске и то се кроз ове разговоре могло ишчитати", навео је Човић.

"Не желимо свој народ ставити у функцију некога ко има одговорност као народ. Мислим да смо једним дијелом успјели, нисмо насјели на мноштво провокација преко електронских и друштвених медија, гдје се водио рат. Оно што нама треба је мир на овом простору, а морамо охрабрити све оне који због оваквих пресуда могу бити доведени у напаст", изјавио је Човић.

Он је казао да се пресуда у Хагу највише односила на однос Бошњака и Хрвата.

"Враћа нас у историју, за коју не желимо да се понови. Исказано је опредјељење да ХНС добије на тежни, да покажемо заједништво у БиХ када је у питању скора будућност. Више смо причали о будућности, него о прошлости", навео је Човић.

На састанку са представницима хрватских странака у БиХ, истакао је Човић, разговарало се и о изборном закону, ЕУ интеграцијама БиХ као и оснажењу простора гдје живе Хрвати, како би се спријечио одлазак хрватске младости из БиХ.

"Морам се захвалити господину Пленковићу, не требамо бити у напасти, морамо знати шта морамо цијенити од европских вриједности - и заштити свој народ", закључио је Човић.

Извор: (N1/Vijesti.ba)