latinica  ћирилица
05/12/2017 |  13:17 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Давидовић: Унаприједити заштиту жртава насиља у породици (ВИДЕО)

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је данас у Источном Сарајеву да је насиље у породици у благом порасту, због чега је потребно појачати сарадњу релевантних институција ради унапређења заштите од овог вида насиља.
Источно Сарајево, Давидовић - округли сто - Фото: СРНА
Источно Сарајево, Давидовић - округли стоФото: СРНА

У Административном центру Владе Српске у Источном Сарајеву данас је одржан округли сто о теми "Зауставимо насиље у породици заједно", који Министарство породице, омладине и спорта организује у оквиру обиљежавања "16 дана активизма против насиља над женама", а чији је циљ обучавање запослених у центрима за социјални рад да на вријеме препознају типичне ситуације и помогну жртвама насиља.

Давидовићева је напоменула да су центри за социјални рад и полицијске станице први којима се обраћају жртве насиља у породици.

"Желимо да пошаљемо поруку да је насиље у породици и насиље над женама друштвено неприхватљиво и да се не може толерисати", рекла је она.

Давидовићева је поручила да жртве насиља у породици имају коме да се обрате и да ће им надлежне институције Републике Српске дати подршку и заштиту.

Она је подсјетила и на СОС телефон који функционише 24 часа на који могу да позову анонимно и бесплатно и траже савјет у случају проблема у породици.

"Република Српска иде према нултој толаранцији насиља у породици", истакла је Давидовићева.

Она је навела да постоје ствари који треба унаприједити, а као примјер навела да одређени број општина у свом буџету "не позиционира средства на ставку жртава насиља у породици".

Давидовићева каже да је, према извјештају овог министарства од прошле године, насиље у породици у благом повећању и да је прошле године било 1.800 жртава.

"Министарство једном годишње подноси извјештај Влади, а тек од прошле године ти су извјештаји комплетни", рекла је она и навела да постоји пет субјеката заштите.

Давидовићева је подсјетила на протокол о поступању у случају насиља у породици који је 2014. године потписало пет министара - унутрашњих послова, правде, здравља, просвјете и омладине и спорта.

"Они су надлежни свим полицијским станицама, здравственим установама, школама, центрима за социјални рад и ту је обједињено шта ко треба да ради", додала је она.

Предсједник Савјета за сузбијање насиља у породици Републике Српске Иванка Марковић рекла је да у оквиру "16 дана активизма против насиља над женама" Савјет заједно за Министарством породице, омладине и спорта Српске предузима значајне активности које су усмјерене на обуку свих професионалаца у овој области, посебно радника запослених у центрима за социјални рад.

"Значај центара за социјални рад у спречавању таквих ситуација је велики и велика је одговорност ресорног министарства на едукацији радника центара да би на вријеме препознали типичне ситуације и онемогућили неке фаталне догађаје", појаснила је она.

Марковићева је додала да и данашњи округли сто иде у том правцу и да ће се указати запосленима у центрима за социјални рад које су њихове обавезе и покушати код њих пробудити свијест о значају њихове улоге у процесу препознавања тешких случајева насиља у породици.

Извор: РТРС/Срна