latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:01 | Аутор: РТРС

Тушевљак очекује оптужницу за геноцид над Србима у Коњицу

Инспектор у Министарству унутрашњих послова Републике Српске Симо Тушевљак очекује да Тужилаштво БиХ преиначи оптужницу против 13 ухапшених и других лица у предмету "Коњиц" и оптужи их за геноцид почињен над Србима на подручју те општине 1992. године.
Симо Тушевљак -
Симо Тушевљак

Тушевљак, који је инспектор у Одјељењу за ратне злочине Управе за борбу против тероризма и екстремизма, рекао је Срни да то очекује сходно пресудама Хашког трибунала и образложењима њихових судија која се односе на кривично дјело геноцида.

"Према томе, ратни злочини почињени над српским становништвом у општини Коњиц имају сва обиљежја геноцида, те очекујемо да ће Тужилаштво БиХ преиначити оптужницу и да ће ухапшена и друга лица оптужити за геноцид почињен над Србима у општини Коњиц", додао је Тушевљак.

Тушевљак је изразио увјерење да ће Суд БиХ потврдити оптужницу Тужилаштва против 13 ухапшених лица која се терете за кривично дјело ратни злочин против српског цивилног становништва и злочин против човјечности.

Он је рекао да се ухапшена лица терете за удружени злочиначки подухват, уништавање имовине, убиства, силовања, нехумано поступање према цивилним заробљеницима, формирање логора кроз које је прошло више од 2.000 лица, убиство најмање 178 лица, уништавање 40 села и заселака, свих православних објеката - црквене имовине, те етничко чишћење комплетног српског становништва на подручју општине Коњиц.

Тушевљак је навео да је хапшење 13 лица резултат заједничког рада Тужилаштва БиХ, МУП-а Републике Српске и Полицијске управе Требиње.

Он је подсјетио да је Полицијска управа Требиње поднијела 53 извјештаја Тужилаштву БиХ у вези са наведеним догађајима, а у протеклом периоду је одговорила на захтјеве и поступила по 48 наредби поступајућег тужиоца.

"И без овога је било низ уситњених захтјева поступајућег тужиоца, на шта је све Полицијска управа Требиње адекватно одговорила и то је резултат лишења слободе ових 13 лица", додао је Тушевљак.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су јуче 13 некадашњих припадника структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а у Коњицу осумњичених за злочине над више десетина жртава српске националности у Брадини, Коњицу и другим мјестима.

Ријеч је о осумњиченима за злочине почињене у прољеће и љето 1992. године на подручју Коњица и околине који су резултирали уклањањем и присилним пресељењем готово цјелокупне популације становништва српске националности са тог подручја, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ухапшени су Шефик Никшић, Аднан Аликадић, Митко Пиркић, Сафаудин Ћосић, Мухамед Цакић, Исмет Хебибовић, Реџо Балић, Хамед Лукомирак, Алмир Падаловић, Сеад Јусуфбеговић, Сенадин Ћибо, Аган Рамић и Есад Рамић.

Извор: Срна