latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:40 ⇒ 06/12/2017 | 07:53 | Аутор: РТРС

Представљена књига бесједа Рајка Кузмановића

У Бањалуци је данас представљена монографија "Бесједе - прилог афирмацији науке и умјетности", у којој је садржано 100 бесједа предсједника Академије наука и умјетности Републике Српске Рајка Кузмановића.
Промоција књиге Рајка Кузмановића - Фото: РТРС
Промоција књиге Рајка КузмановићаФото: РТРС

Кузмановић је истакао да ова монографија није класичан роман, који се пише "у даху", него књига која је настајала 10 година и која даје својеврстан допринос развијању говорништва.

"Ријеч је о бесједама које су настајале на различитим мјестима, поводом културних, научних, историјских и других друштвених догађаја", рекао је Кузмановић новинарима прије почетка промоције у Академији наука и умјетности Српске.

Он је навео да је књига подијељена у 10 дијелова, који садрже говоре о познатим личностима - Петру Кочићу, Николи Тесли, Бранку Ћопићу, те бесједе које је одржао у иностраним академијама.

Кузмановић је рекао да су бесједе својеврстан књижевни род, који служи онима који већ имају знања о говорништву, али и онима који желе да усвоје додатна знања како у појединим приликама треба да говоре.

"Наука, као опште добро, веома је битна у нашим условима, јер без ње не можемо пратити свјетски развој. Приликом промоције наших умјетника и научника, потребно је говорити колики допринос њихова дјела дају науци", рекао је Кузмановић.

Академик Драго Бранковић рекао је да је бесједништво научна дисциплина, настала још у античком времену, те се до данас развијала у посебним условима.

"Дуго на овим просторима није објављен озбиљнији прилог из бесједништва и ова књига ће дати значајан допринос утемељењу и развијању енциклопедистике, односно реторике на нашим просторима", рекао је Бранковић.

Он је додао да ће млади, читајући ову књигу, имати прилику да науче како се комуницира са ширим аудиторијем и подстиче развој бесједништва, јер поруке у бесједама имају дубоко историјско утемељење.

Извор: Срна