latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

Истополни бракови у Аустрији од 2019.

Уставни суд Аустрије омогућио је склапање истополних бракова у тој земљи од 2019. па ће Аустрија бити прва земља Европе у којој је суд укинуо забрану склапања брака за истополне парове.
Истополни бракови - Фото: илустрација
Истополни браковиФото: илустрација

Суд је своју одлуку образложио забраном дискриминације на основу принципа једнакости, те ће стари закон бити укинут 31. децембра идуће године, а од 1. јануара 2019. склапање истополних бракова ће бити омогућено, уколико законодавац у међувремену не донесе другачију одлуку.

Уставни суд је на тај начин реаговао на жалбу две жене које живе у регистрованом партнерству, а које су затражиле склапање брака, што им надлежне власти града Беча нису дозволиле.

Њихов адвокат Хелмут Граупнер сматра одлуку Уставног суда историјском, те подсјећа да је аустријски суд први у Европи који је укинуо забрану брака за истополне парове.

Аустрија је, наиме, прва земља Европе која једнакост бракова признаје као људско право, додао је Граупнер те подсјетио да су у свим другим европским земљама бракови хомосексуалних парова омогућени политичким путем.

Иначе, у Аустрији то није било могуће обезбиједити политичким путем, због противљења Народне партије (ОВП) и Слободарске странке (ФПО), које ће чинити будућу коалициону владу.

У Аустрији је законом од 2009. било могуће хомосексуалцима само ступање у регистровано партнерство.

Суд је у својој одлуци навео да је "неодрживо разликовање брака и регистрованог партнерства без дискриминације истополних парова".

Извор: Танјуг