latinica  ћирилица
05/12/2017 |  22:34 | Аутор: РТРС

Церар: Желимо дијалог али Загреб није кооперативан

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да гранично питање оптерећује односе између Словеније и Хрватске и да Љубљана жели дијалог о спровођењу арбитражне пресуде, али да Загреб за сада није кооперативан.

"Желио бих да се то заврши позитивним резултатом и спровођењем арбитражне пресуде и трудим се да до тога дође, али хрватска страна за сада још није кооперативна", рекао је Церар новинарима.

Он очекује да ће се дијалогом доћи до позитивног рјешења, наводећи да ће Словенија инсистирати на спровођењу пресуде арбитара и очекује и помоћ Европске комисије.

Церар је негирао наводе из хрватске штампе да је наклоњен компромисном рјешењу у вези са арбитражном пресудом, према којој би се оно што су донијели арбитри прије пет мјесеци "уградило" у будући билатерални споразум Словеније и Хрватске.

Словеначки премијер је нагласио да никакво договарање са Хрватском не смије да изазове већи отклон од већ донесеног арбитражног рјешења.

"Ријеч је само о томе да се на терену билатерално договоре појединости у оквирима толеранције, што је допуштено и арбитражном одлуком. Све друго било би противправно и у супротности са интересима Словеније, а такав ћу став заступати и убудуће", навео је Церар.

Извор: СРНА