latinica  ћирилица
06/12/2017 |  08:37 | Аутор: РТРС

Диковић: Неријешени статус Косова највећи безбједносни ризик

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић оцијенио је да највећи безбједносни ризик за Србију представљају неријешен статус Косова и Метохије и независност коју је једнострано прогласила Приштина.
Љубиша Диковић - Фото: Novosti.rs
Љубиша ДиковићФото: Novosti.rs

Диковић је рекао да је тероризам свјетски непријатељ број један који пријети и Србији, те истакао да је Војска Србије потпуно спремна да заштити своје грађане од свих пријетњи и опасности.

Он је за "Вечерње новости" најавио да ће Војска Србије створити већу формацију специјалних снага које ће бити најбоље опремљене и имати подршку борбених хеликоптера.

Говорећи о модернизацији наоружања и војне опреме, Диковић је навео да су за заштиту ваздушног простора Србије у миру, али и за наношење удара потенцијалном агресору војсци потребни системи ваздушног осматрања и јављања, ловачка авијација и системи противваздухопловне одбране /ПВО/.

"То укључује и бомбардерску авијацију, што даје на значају продужењу века авиона `Орао` и његовој модернизацији. Наша је жеља да набавимо ПВО системе, али само према потребама. План је да уз систем `Нева` и модернизацију ракета `Куб`, набавимо и неки од модернијих ракетних система", рекао је Диковић.

Диковић је рекао да се и стране земље и данас интересују о методама борбе српске војске против НАТО 1999. године, те напоменуо да Војска Србије није поражена у тој борби, него се рат завршио споразумом.

Извор: Срна