X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
06/12/2017 |  08:45 ⇒ 11:19 | Извор: РТРС

За пољопривреднике наредне године 176,4 милиона КМ

Пољопривредницима у Републици Српској у 2018. години из разних извора финансирања на располагању ће бити 176,4 милиона КМ, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Осим 60 милиона КМ, на колико пољопривредници и ове године могу рачунати исплатама из аграрног буџета за 2018. годину, омогућено је и кориштење повољних кредитних средстава Инвестиционо развојне банке /ИРБ/ Републике Српске за пољопривреду.

"По том основу, пољопривредницима је на располагању укупно 65 милиона КМ кредитних средстава, по каматним стопама већ од 3,4 одсто", наглашавају у ресорном министарству.

Новост сљедеће године биће и средства Партнер фонда, који је формирало Министарство пољопривреде, а захваљујући којем су пољопривредници у прилици да добију додатних 3,9 милиона КМ, по најповољнијој камати од 3,3 одсто годишње.

"Кредитна средства овог фонда, који је формиран с циљем подстицаја бржег развоја пољопривреде и села у Републици Српској, пласирају се путем НЛБ банке Бањалука", тврде у Министарству.

Корисници кредита могу бити породична пољопривредна газдинства, предузетници, привредна и акционарска друштва из области пољопривреде и слично.

"Кредити могу бити усмјерени у изградњу нових објеката за сточарство, куповину основног стада, подизање нових засада воћњака и винограда, куповину противградне мреже или опреме за наводњавање, подизање стакленика и пластеника", објашњавају у Министарству.

Минимални износ кредита за ове намјене је 10.000 КМ, а максималан 100.000 КМ.

Пољопривредници ће захваљујући Партнер фонду имати и могућност кредитног задуживања за капиталне инвестиције у сточарској и биљној производњи, те прехрамбеној индустрији, које су иновативне и са високим степеном аутоматизације, а висина кредита за ове намјене је од 100.000 КМ до 300.000 КМ.

Рок отплате кредита је до шест година, уз могућност уговарања грејс периода који не може бити дужи од 12 мјесеци и који је укључен у рок отплате кредита, а каматна стопа је фиксна и износи четири одсто годишње.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде напомињу да ће наредне године пољопривредницима у Српској на располагању бити и 26,2 милиона КМ из средстава водопривреде за заштиту земљишта и добара, те 21,3 милион КМ из међународних пројеката у пољопривреди.

Извор: СРНА