latinica  ћирилица
06/12/2017 |  10:53 | Аутор: РТРС

Забрањен улазак у Државну думу "страним агентима"

Државна дума Русије усвојила је забрану уласка у Доњи дом парламента извјештачима америчких медија, који су проглашени "страним агентима", а међу којима су "Глас Америке" и "Радио Слободна Европа".
Руска Дума -
Руска Дума

Ова одлука представља одговор на повлачење акредитације руске медијске куће РТ за Конгрес САД, пренио је Тас.

Како се наводи, одлука подразумијева "увођење забране на посјете Државној думи представницима америчких медија који врше функцију страних агената".

Руско Министарство правде објавило је јуче списак страних медија који ће се у Русији од сада сматрати "страним агентима".

У саопштењу руског министарства наводи се да су на списку Глас Америке (ВОА), Радио Слободна Европа (РФЕ/РЛ) заједно са још седам руских медија на локалним језицима који послују у оквиру Радио Слободне Европе, пренио је Ројтерс.

Међу медијима који су проглашени за стране агенате су Глас Америке, Радио Слободна Европа, телевизија Сада, сервис Татар-Башкир РСЕ, регионални пројекат Идел, Реали фактографски пројекат на Кавказу, Реали Крим, наводи се у саопштењу министарства.

Савјет Руске Федерације је 22. новембра одобрио приједлог закона о страним медијима који дјелују као страни агенти, а предсједник Владимир Путин потписао је тај приједлог закона 25. новембра, подсјетио је Тас. 

Према том закону, медији могу бити проглашени страним агентима у случају да примају финансијска средства из других земаља, а након што буду проглашени за стране агенте, медији ће бити подвргнути ограничењима наметнутим непрофитним организацијама које дјелују као страни агенти. 

Такође, такви медији ће бити позвани на одговорност због кршења закона.

Овај закон је усвојен као одговор на захтјев Министарства правде САД да се амерички огранак руског ТВ канала РТ региструје као страни агент, напоменула је руска агенција.

Извор: Танјуг