latinica  ћирилица
06/12/2017 |  10:59 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Дукић: У припреми тужба против Хрватске

Савез логораша Републике Српске тужиће Хрватску за накнаду штете за 222 логора и Херцег-Босну за 47 логора у којима су протеклог рата били заробљени, убијани и мучени Срби, изјавио је предсједник Савеза Бранислав Дукић.
Бранислав Дукић - Фото: Novosti.rs
Бранислав ДукићФото: Novosti.rs

Дукић је рекао Срни да је, према евиденцији Савеза логораша Републике Српске, кроз логоре у Хрватској и Федерацији БиХ у Херцег-Босни прошло око 7.000 српских логораша.

Он је навео да ће Савез логораша Републике Српске затражити од Владе Српске да им републичка Адвокатска комора да на располагање десет адвоката, да би се формирао адвокатски тим који ће заједно са српским логорашима радити на припреми ове тужбе.

Дукић је додао да ће српски логораши у сарадњи са Адвокатском комором Републике Српске договорити пред којим судом ће бити поднесена тужба.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић након недавног састанка у Мостару са хрватским премијером Андрејом Пленковићем позвао је све логораше, без обзира у чијем су логору били у БиХ, да туже БиХ.

"Јавно позивам све логораше у БиХ, без обзира у чијем логору су били, да туже БиХ јер све што се догађало у БиХ је уграђено у БиХ коју препознајемо као дејтонску БиХ. То се односи на све логораше Бошњаке, на све логораше Хрвате и на све логораше Србе. БиХ треба пронаћи начин како помоћи тим људима", истакао је Човић.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторици функционера Херцег-Босне и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био - међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

Извор: СРНА