latinica  ћирилица
06/12/2017 |  11:51 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

Голић: Српска прати европске трендове из енергетске ефикасности

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да је Српска прилагодила законску легислативу о енергетској ефикасности са европским нормама и константно је унапређује да би је прилагодила земљама окружења.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

"Прошли смо већ једну фазу и обучили око 60 инжењера који имају лиценце за енергетске прегледе и то функционише у пракси", изјавила је Голићева која је данас у Бањи Врућици код Теслића отворила дводневну конференцију о енергетској ефикасности "Систем енергетског менаџмента у зградарству".

Она је истакла да сви објекти који се граде од 1. јануара 2016. године и за који се тражи технички пријем и употребна дозвола, подразумијева енергетске прегледе и енергетски сертификат јер у супротном не могу бити примљени у употребу.

"Конференција ће имати сегмент обуке будућих енергетских менаџера чија ће улога првенствено бити у јединицама локалне самоуправе и који ће радити послове и акционе планове када је ријеч о енергетској ефикасности у зградарству у надлежности јединица локалне самоуправе", рекла је Голићева.

Она је навела да Република Српска користи одређена искуства из Њемачке и да су већ постигнути одређени ефекти из области енергетске ефикасноти.

Голићева је подсјетила да је Министарство од глобалног Зеленог климатског фонда обезбиједило 17,3 милиона долара бесповратних средства за Републику Српску и ФБиХ, које су у обавези да кофинансирају.

То ће, између осталог, како је нагласила, допринијети преласку са кориштења фосилних горива на обновљиве изворе енергије, креирању нових радних мјеста, дугорочном смањењу загађења ваздуха и заштити здравља грађана.

Она је рекла да постоји велика заинтересованост локалних заједница да се укључе у пројекат енергетског опремања објеката и да има више од 1.000 захтјева, између осталог 700 објекта из области образовања, више од 70 објеката из области здравства, али да је из наведених средстава могуће укључити свега 200 објеката.

Голићева је најавила да ће Министарство и даље изналазити начин да се удовољи свим захтјевима.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Срђан Тодоровић најавио је да ће на конференцији бити ријечи и о увођењу информационог система енергетске ефикасности.

"Циљ је да се прати сектор енергетске ефикасности, извршење акционих планова на нивоима како је то дефинисано, праћење инвестиција, остварених уштеда, те извјештавање међународних тијела према којима постоји обавеза", појаснио је Тодоровић.

Он је подсјетио да је законом и подзаконским актима о енергетској ефикасности дефинисано да локалне заједнице са више од 20.000 становника имају обавезу доношњења акционог плана и спровођење утврђених активности.

Представник Њемачке организације за међународну сарадњу Горан Крстојевић истакао је да је током ове године видно побољшан процес развоја енергетске ефикасности у БиХ када је ријеч о законској легислативи која прати тај процес, између осталог усвајањем акционих планова на нивоу ентитета и БиХ.

Он је навео да се процес финансира донаторским средствима међународних организација и да недостаје системски приступ финансирања, те је изразио наду да ће се у наредном периоду ситуација промијенити.

Конференцију о енергетској ефикасности "Систем енергетског менаџмента у зградарству", организују Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, уз подршку Њемачке организације за међународну сарадњу.

Извор: Срна