latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:19 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Дрворезбарство из Коњица на Репрезентативној листи Унеска

На данашњем засједању Комитета за очување нематеријалне културне баштине у Јужној Кореји усвојена је одлука о упису коњичког дрворезбарства на Унескову Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства.
Дрворезбарење - Фото: илустрација
ДрворезбарењеФото: илустрација

"Упис коњичког дрворезбарства на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине од изузетног је значаја за БиХ и као такав даје подстицај даљим активностима на очувању богате нематеријалне културне баштине БиХ, те показује нашу снажну посвећеност примјени Унеско Конвенције из 2003. године о очувању нематеријалне културне баштине", рекао је министар цивилних послова Адил Османовић.

Дрворезбарство је умјетнички занат са дугом традицијом у општини Коњиц.

Дрвене резбарије, које укључују намјештај, софистициране ентеријере и мале декоративне предмете, истичу се својим препознатљивим ручно изрезбареним мотивима и укупним визуелним идентитетом.

Резбарење је саставни дио културе локалне заједнице, мјера љепоте, пријатности кућног ентеријера и традиција која ствара осјећај заједнице и припадности. То је, такође, економски одржив, друштвено инклузиван и еколошки одржив занат којим се баве различите етничке групе и који служи и као инструмент дијалога и сарадње.

Занат је широко распрострањен међу становницима Коњица, а власници породичних радионица за резбарење дрвета су најодговорнији за очување елемента, обучавање ученика дрвопрерађивача и популаризацију заната.

Процес номинације коњичког дрворезбарства започет је још 2014. године, у сарадњи федералног Министраства културе и спорта и локалне заједнице у Коњицу која баштини овај елемент, подсјећају у Министарству цивилних послова БиХ.

Коњичко дрворезбарство је други елемент нематеријалне баштине из БиХ који је, након змијањског веза, уврштен на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства.