latinica  ћирилица
06/12/2017 |  13:05 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Одлука ЕУ: Са Србијом се отварају Поглавља 6 и 30

ЕУ донијела је данас и формално одлуку о отварању Поглавља 6 и 30 у преговорима са Србијом. Поглавље 6 покрива област права привредних друштава а поглавље 30 економске односе са иностранством.
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

Иако је и поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама до посљедњег тренутка било предмет разматрања међу државама чланицама, незванично, пет чланица Уније није дало ”зелено свјетло” за његово отварање. Према дипломатским изворима у Бриселу, међу чланицама које овога пута нису одобриле отварање овог поглавља налазе се Њемачка и Француска.

Амбасадори земаља чланица на састанку у Бриселу усвојили су заједничку преговарачку позицију ЕУ, о којој је договор постигнут претходно на нивоу радне групе, чиме је практично учињен и посљедњи корак у процедури за отварање поглавља 6 о компанијском праву и 30 о економским односима са иностранством. Естонија, као земља предсједавајућа ЕУ, заказала је међувладину конференцију на којој ће бити отворена нова поглавља за понедјељак 11. децембар у Бриселу, гдје се тог дана одржава састанак Савјета министара ЕУ. На конференцији ће уз делегацију Србије и Европске комисије, учествовати и представници свих земаља чланица ЕУ.

Закључно са Поглављима 6 и 30, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од понедјељка имати 12 отворених поглавља од укупно 35, од чега су два поглавља већ прелиминарно затворена.

Србија је у Брисел доставила и преговарачке позиције за Поглавља 33 о буџетским и финансијским одредницама, Поглавље 13 о рибарству и 9 о финансијским услугама, али о отварању ових поглавља још није постигнута сагласност између земаља чланица.

Извор: Срна