latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:43 | Аутор: РТРС

Изетбеговићева реакција показује да БиХ тоне све дубље

Члан Предсједништва БиХ из Република Српске Младен Иванић изјавио је да реакција бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на конференцији за новинаре у Београду показује колико се БиХ удаљава од своје стабилности и све дубље тоне у проблеме.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

"Ја не волим што се ово десило и ћутао сам, поштујући дигнитет земље из које долазим и поштујући домаћина. Како се други понашају, то сами процијените. Ја се трудим да поштујем и земљу коју представљам и домаћина и зато нисам хтио да учествујем у тим стварима", изјавио је Иванић у Београду.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву о спољној политици противрјечну изјави Човића, Иванић је сматра да у тим размишљањима не би требало да има разлике.

"Ја нисам ни доживио да може бити разлике, јер на састанку прије конференције са предсједником Србије, господин Човић је јасно рекао да ће БиХ док год Србија не промијени став поштовати територијални интегритет Србије. Ја ту не видим ништа спорно, а они који виде, они морају објаснити како је до тога дошло", рекао је Иванић.

Он је оцијенио да се Изетбеговићева реакција великим дијелом своди и на додворавање властитој бирачкој публици.

"Сада ће код некога, неки од учесника бити важни и као они су ту нешто направили. Ово не говори о односима између БиХ и Србије, ово говори о унутрашњем проблему БиХ - све дубљим унутрашњим подјелама", истакао је Иванић.

Он је навео да ће све унутрашње подјеле у БиХ и проблеми највише коштати грађане БиХ, који ће бити изоловани, без економског развоја.

"Док грађани не казне овакву врсту приступа, бојим се да ћемо бити са овим суочени", рекао је Иванић.

Генерално, каже он, чланови Предсједништва БиХ данашњу посјету Београду нису искористили у правом смислу.

"Направила се нека тензија, прије свега, из дијела бошњачких политичара. Од свега се прави нека завјера, неке теорије које апсолутно не разумијем. Али, то је више питање за нас у БиХ", рекао је Иванић.

Он је навео да је интерес БиХ био да се утврди граница са Србијом, те да највећу корист од тога може имати управо БиХ.

"Не разумијем како неко некога може преварити, ако се тражи замјена територија, квадратни метар за квадратни метар", рекао је Иванић и подсјетио да је Србија својевремено дала право прелаза Бошњацима из Јање да обрађују своје земљиште без икаквих контрола.

"Који су разлози ових фрустрација, ја то више не разумијем, тим прије што мислим да је то од користи за БиХ и ваљда ће доћи једног тренутка некоме у главу да умјесто проблема почне коначно да рјешава ствари", истакао је Иванић.

Упитан да ли је оптимиста као Човић да ће та питања бити ријешена унутар Предсједништва БиХ, Иванић је рекао да би волио да јесте, али није.

"Залагао сам се за договор о границама. Имате теорију да је то малтене чим се неко из реда српског народа за то залаже мора да је нешто против БиХ. Шта год човјек покуша да уради добије неку врсту чудног одговора", рекао је Иванић.

Он сматра да у БиХ неће бити договора ни о траси брзог пута Боеоград-Сарајево, те да ће једна траса бити у Федерацији БиХ, а друга у Републици Српској.

"Пошто се ентитети задужују, сами ће одлучивати у којем правцу ће ићи, а претпостављам да ћемо у неком времену које долази имати двије трасе. Договор о томе куда ће траса ићи, у оваквој БиХ, са овим стварима које сте имали прилику да видите и у једној међудржавној посјети, је потпуно нереалан", закључио је Иванић.

Извор: СРНА