latinica  ћирилица
06/12/2017 |  22:30 ⇒ 07/12/2017 | 07:43 | Аутор: РТРС

Брисел, Берлин, Лондон- Забринути због Трампове одлуке

Европска унија изразила је озбиљну забринутост након што је амерички предсједник признао Јерусалим као главни град Израела, рекавши да ће то имати посљедице по изгледе за мир.

"Аспирације обје стране морају се испунити и мора се наћи начин да се преговорима ријеши статус Јерусалима као будуће пријестонице обје државе", рекла је ЕУ за спољне послова Федерика Могерини.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да Њемачка не подржава Трампову одлуку да призна Јерусалим као главни град Израела.

"Статус Јерусалима мора бити утврђен тако да рјешење подразумијева двије државе", рекла је Меркелова.

Британска премијерка Тереза Меј није сагласна са америчком одлуком да призна Јерусалим као главни град Израела јер то неће помоћи напорима ка постизању мира у региону.

"Нисмо сагласни са одлуком САД о пребацивању Амбасаде у Јерусалим и признању тог града за пријестоницу Израела прије споразума о коначном статусу", рекао је портпарол премијерке.

Он је додао да Велика Британија сматра да таква одлука неће допринијети успостављању мира у региону.

У међувремену, Јордан је одбацио амерички потез, рекавши да је та одлука у правном смислу ништавна јер консолидује израелску окупацију источног сектора спорног града.

Предсједник Либана Мишел Аун рекао је да је Трампова одлука опасна и да пријети да угрози кредибилитет САД као посредника у мировним преговорима.

Он је оцијенио да ова одлука враћа мировни процес назад неколико деценија и представља пријетњу регионалној а, можда, и глобалној стабилности.

Трамп је данашњим потезом признањем Јерусалима као главног града и најавом пребацивања амбасаде у Јерусалим прекинуо вишедеценијску америчку политику.

Извор: СРНА