X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
07/12/2017 |  08:02 ⇒ 13:21 | Извор: РТРС

Да ли ће Дом народа разматрати сет закона о акцизама?

Дома народа Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да разматра сет закона о акцизама, иако још нису уврштени у званичан дневни ред сједнице који је објављен на сајту парламента БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић изјавио је раније да међу члановима Колегијума овог дома постоји договор да се предложени закони нађу на дневном реду ако буде довољно времена да се до сједнице делегати упознају о њима.

Софтић је најавио да ће непосредно прије сједнице Дома народа бити одржане сједнице Уставноправне и Комисије за финансије и буџет на којима ће бити разматрани закони о акцизама, чиме би била испоштована процедура да прођу комисијску фазу.

Према његовим ријечима, тиме ће бити створени услови да се овај сет закона нађе на дневном реду сједнице Дома народа.

Постоје најаве да ће Дом народа на данашњој сједници обавити расправу и изјашњавање у оба читања о сету закона о акцизама.

Ово је пети покушај да се у Парламентарној скупштини БиХ усвоји сет закона о повећању акциза.

Савјет министара доставио је у уторак, 5. децембра, Парламентарној скупштини БиХ приједлог сета закона о акцизама, чиме се стекао први услов да они буду на дневном реду данашње сједнице Дома народа.

Одлуком Савјета министара од 24. новембра овај законски сет упућен је Парламентарној скупштини БиХ уз приједлог да буде разматран по скраћеном поступку, који подразумијева комисијску фазу, у скраћеним роковима.

Према званичној најави сједнице, делегати би данас требало да у другом читању разматрају и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којим се тражи укидање привилегија да возила функционера имају право првенства у односу на хитну помоћ и ватрогасце, како је регулисано актуелним законом.

На дневном реду сједнице у првом читању наћи ће се Приједлог закона о раду у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ којима се регулише трајање годишњег одмора за запослене у овим институцијама.

На дневном реду сједнице је и извјештај Министарства безбједности БиХ о трендовима миграција и активностима на заштити људских права и основних слобода миграната и тражилаца азила.

Извор: Срна