latinica  ћирилица
07/12/2017 |  09:03 | Аутор: РТРС

Патријарх Кирил се нада праведном рјешењу питања Косова

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил, у разговору са делегацијом Српске православне цркве коју је предводио Његова светост патријарх српски Иринеј, изразио је наду у праведно рјешавање питања будућности Косова и Метохије.
Патријарх Кирил (фото: © Sputnik/ Сергеј Пјатаков) -
Патријарх Кирил (фото: © Sputnik/ Сергеј Пјатаков)

Руско-српски односи, брига о Косову и Метохији, рестаурација и украшавање београдског Храма Светог Саве и положај Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Украјини биле су само неке од тема о којима су у Москви разговарали патријарх Иринеј и поглавар Руске православне цркве Кирил, преноси "Спутњик".

Оба патријарха изразила су наду да ће донатори обезбиједити неопходан новац за Храм Светог Саве.

Патријарх Иринеј говорио је о намјерама Србије да се и даље бори за очување ове српске покрајина у саставу Србије, истичући да Србија рачуна на помоћ Русије.

"Наша земља се упорно бори да сачува ту земљу у саставу наше државе. Ту земљу неправедно отимају од Србије. Наше снаге су мале и због тога нам је потребна помоћ братске Русије и Руске православне цркве", рекао је патријарх Иринеј.

Он је захвалио руском патријарху што прати ситуацију у вези са Косовом и Метохијом и што је имао прилику да се лично упозна о свим тешкоћама и искушењима са којима се суочава српски народ на Косову.

Српски патријарх је захвалио руском патријарху и за помоћ коју Руска црква пружа у украшавању Храма Светога Саве у Београду.

Патријарх Кирил рекао је да је украшавање београдског Храма један од приоритетних задатака, истичући да ће он бити симбол српско-руског братства.

Он је нагласио да су односи Србије и Русије традиционално чврсти и да "чувају јединство православља".

"Кроз цијелу историју наши народи увијек су били заједно, никада нисмо међусобно ратовали и увек смо се борили на истој страни. Ми заједно чувамо јединство православља", додао је патријарх Кирил.

Руски патријарх је рекао да Храм Светог Саве треба да постане симбол тог чудесног братства и узајамних односа двије државе, два народа и двије цркве.

Извор: Срна