latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:34 ⇒ 08/12/2017 | 10:31 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: У Санкт Петербургу о јачању односа Српске и Русије, отварању представништва... (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик борави у службеној посјети Санк-Петербургу, гдје је са губернатором Георгијем Полтавченком, разговарао политичкој ситуацији, о јачању односа Српске и Русије, отварању Представништва Српске у Санкт-Петербургу, а потписан је и споразум о сарадњи библиотека Срспке и Русије. Предсједник Додик је са представницима Гаспрома СПБ разговарао о отварању заједничке компаније у Зворнику.
Додик у Санкт Петербургу - Фото: РТРС
Додик у Санкт ПетербургуФото: РТРС

Предсједник Српске је губернатора Санк-Петербурга упознао са актуленом политичком ситуацијом у Српској и региону.

Додик је и овај састанак искористио да захвали Русији на искреном пријатељству и разумијевању односа у региону.

- Ово је прилика да захвалим за руску подршку у Савјету безбједности и путем мултилатералних тијела која се баве БиХ, гдје Русија има јасан став о потреби провођења Дејтона, уважавање тог споразума и међународног права како је то већ речено од стране руских представника са највишег ниова и оних који се укључују у рад форума - истакао је Додик за РТРС.

Разговарано је и о отварању Представништва Српске у Санкт-Петербургу. Град је, каже Додик, без накнаде уступио простор у самом центру, и тиме ће, додаје, још више ојачати односи Српске и Русије.

- Ми бисмо требали да у року од неколико мјесеци уредимо тај простор и доведемо га у функцију отварања представништва - напоменуо је Додик.

Сарадња Санкт Петербурга и Републике Српске напредује у многим областима, али је неопходно развијати односе и у новим правцима, изјавио је гувернер овог руског града Георгиј Полтавченко.

Додик у Санкт Петербургу са Полтавченком

Полтавченко је током састанка у Санкт Петербургу са предсједником Републике Српске навео да се активно реализују планови договорени током сусрета на овогодишњем Међународном економском форуму у Петербургу, саопштено је на званичној интернет страници петербуршке градске администрације.

Он је оцијенио да је успјешан примјер развоја заједничких пројеката Међународни конгрес "Санкт Петербург и словенски свијет", који је одржан у октобру у Бањалуци.

У фокусу састанка било је и побољшање приступа архивима и потенцијалима које имају библиотеке у Српској и Русији. У том погледу потписан је и споразум о сарадњи Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и петербуршке државне библиотеке "Борис Јељцин".

Предсједник Српске је са представницима Гаспрома СПБ разговарао о формирању заједничке компаније у Републици Српској која би била инсталирана у Зворнику. Вриједност пројекта је 70 милиона долара, које би требало да обезбиједе руски инвеститори.

- Приједлог је да Гаспром СПБ и ГАС РЕС већ крајем сљедеће седмице у Бањалуци потпишу уговор који би био старт за формирање заједничке фирме у којем би ГАС РЕС имао учешће - рекао је Додик.

Предсједник Српске је учествовао на конгресу "Санкт Петербург и словенски свијет". Ријеч је о традиционалном окупљању представника православних земаља које организује губернатор Георгиј Полтавченко.

Додик у Санкт Петербургу, потписани споразуми о сарадњи
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу, потписани споразуми о сарадњи
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу, потписани споразуми о сарадњи
Фото: РТРС

Додик у Санкт Петербургу, потписани споразуми о сарадњи
Фото: РТРС