latinica  ћирилица
07/12/2017 |  12:01 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Изетбеговић је "шок мајстор" с циљем подизања рејтинга

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић је реметилачки фактор у БиХ и "шок мајстор", који покушава повратити свој посустали рејтинг међу Бошњацима, али и опонирати гдје год може Србији и Републици Српској, изјавио је Срни политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

"Пошто у овом тренутку схвата да је најлакше добити гласове оних Бошњака који су екстремно настројени, онда долива уље на ватру, изазива сукобе са било ким само да би добио политички поен, а Србија је за то најзгоднија", рекао је Анђелковић коментаришући јучерашњи Изетбеговићев испад у току заједничке конференције за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је нагласио да Изетбеговић веома добро зна да у политичком маргетингу постоји правило да је једини начин за дизање рејтинга, када он врло ниско падне да скоро не може да се подигне, да се изазове велики ексцес, односно да се изазове серија шокантних реакција јавности.

"Бакир Изетбеговић то добро зна. Он једно прича на затвореним састанцима понаша се као рационалан, а када наступа у јавности ту се понаша као 'шок мајстор', као неко ко покушава шок терапијом да поврати свој посустали рејтинг", оцијенио је Анђелковић.

Он је подсјетио да је Бакир Изетбеговић дуго на политичкој сцени, а ништа није урадио за Бошњаке, а сада када се приближавају избори, многи Бошњаци се питају - "зашто би подржавали таквог политичара".

"Да се бошњачки бирачи не би заиста то запитала оног дана када буду гласали - Бакир Изетбеговић сада креће у екстремизам, да се понаша хушкачки на начин као да су деведесете у питању", упозорио је Анђелковић.

Он је оцијенио да Изетбеговић, гдје год може, опонира и Србији и Републици Српској и у свјетлу тога треба посматрати његово најновије понашање у вези са питањем Косова у контексту посјете Београду.

Према његовим ријечима, у Београду се видио раскорак између онога што Изетбеговић ради на затвореним састанцима и онога што ради у јавности.

"Циљ му је искључиво да изазове шок, ексцес, да се прича о њему и да се на основу тога један дио бошњачке јавности поново врати Бакиру Изетбеговићу, да кажу - јесте, можда нам није учинио ништа да боље живимо, нити да се наше политичке амбиције реализују, али макар се бори", каже Анђелковић.

Он додаје да су празне емоције нешто што Изетбеговића може мало да поврати у живот.

"Али, када неко толико дубински срља у екстремизам и ради празне ствари као Изетбеговић, то говори да је и он свјестан да је политички мртав, само покушава накратко да се реанимира", оцијенио је Анђелковић.

На питање да ли Бакир Изетбеговић уопште жели помирење и договор са Србима и Србијом, Анђелковић је рекао да би Изетбеговић то заступао када би бошњачко јавно мњење то жељело и када би он могао да профитира на основу тога.

Извор: СРНА

Коментаришући "повику" на предсједника Републике Српске Милорада Додика да је реметилачки фактор, док Бакир Изетбеговић упорно одбија било какав договор, Анђелковић је рекао да су Изетбеговићи и старији Алија и млађи Бакир главни реметилачки фактори у БиХ.

"Они су ти који изазивају сукобе. Када би се само Бакир Изетбеговић `скинуо` са политичке сцене БиХ, већ би имали другу димензију и могућности за договоре", сматра Анђелковић.

Он је нагласио да Милорад Додик није ништа урадио да наруши Дејтон, нити је дао било коју изјаву која би гурнула БиХ ка новим тензијама, већ су његове изјаве биле само реакције на оно што раде "разни Бакири" и њима слични.