latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:36 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Акцизе на дневном реду Дома народа

Сет закона о акцизама уврштен је у дневни ред сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ која је почела данас у Сарајеву.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Делегати ће у скраћеној процедури разматрати приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, Закона о уплати на јединствени рачун и расподјели прихода, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Модификовани приједлог с пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара, а кључна измјена односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће се прикупљена средства искључиво користити за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Уставноправна Комисија и Комисија за финансије и буџет Дома народа прије сједнице Дома су без расправе усвојиле ове законске приједлоге.

Постоје најаве да ће Дом народа данас обавити расправу и изјашњавање у оба читања о сету закона о акцизама.

Ово је пети покушај да се у Парламентарној скупштини БиХ усвоји сет закона о повећању акциза.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, којим се предвиђа укидање привилегија да возила функционера имају право првенства у односу на хитну помоћ и ватрогасце, како је регулисано актуелним законом.

Делегати су у првом читању усвојили и Приједлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ којима се регулише трајање годишњег одмора за запослене у овим институцијама.

С дневног реда је скинут Приједлог закона о раду у институцијама БиХ због неприсуства предлагача сдједници.

Подржана је иницијатива делегата из реда хрватског народа Љиље Зовко да буде одржана посебна тематска сједница о раду правосудних институција БиХ на процесуирању предмета ратних злочина.