latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:38 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Савјет министара ОЕБС-а о безбједносним изазовима

Главни град Аустрије данас је центар свјетске дипломатије, пошто се у њему одржава Савјет министара ОЕБС-а на којем учествује 41 шеф дипломатије, међу којима су и амерички и руски, Рекс Тилерсон и Сергеј Лавров.
Састанак ОЕБС-а у Бечу (Фото: osce.org / photonews.at) -
Састанак ОЕБС-а у Бечу (Фото: osce.org / photonews.at)

Украјинска криза, али засигурно и јучерашња одлука САД да призна Јерусалим као главни град Израела, биће главне теме дискусија на засједању ОЕБС-а.

Аустрија, данашњим Саветом министара, завршава једногодишње председавање ОЕБС-у.

Званичан Беч најављује да ће Савет министара бити у знаку "заједничког савладавања безбједносних изазова".

На дневном реду биће бројне пријетње по заједничку безбједност, као што су украјински конфликт, радикализација или тероризам.

Савјет министара почеће пленарном сједницом, на којој ће се обратити предсједавајући Курц и генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер.

Након тога слиједе изјаве министара, а на листи говорника, међу најзанимљивијима медијима су Лавров на трећем мјесту и Тилерсон на петом.

Украјинска криза биће на дневном реду у петак, у дискусији која неће бити отворена за медије.

За сада је нејасно да ли ће Аустрија, као предсједавајућа, успјети да прогура заједничке изјаве са састанка, а посебно се не очекује да ће имати успјеха у постизању консензуса око заједничких закључака, којих није било од 2002. године.

Пажња међународних медија биће свакако усмјерена прије свега на Тилерсона и Лаврова, који би данас требало да одрже билатерални састанак.

Савјет министара ОЕБС-а одржава се под великим мјерама безбједности, уз ангажовање више од 2.000 полицајаца и затаврање улица око палате Хофбург, у којем је сједиште ове међународне организације.

Аустрија ће, предсједавање ОЕБС-у, од 1. јануара предати Италији.

Извор: Агенције