latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:32 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Дом народа- Комисија за надзор над радом ОБА није конституисана према закону

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас закључак Заједничке комисије за надзором над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у којем се наводи да је ова комисија одредила да замјеник предсједавајућег Комисије Бариша Чолак привремено, на 60 дана, попуни упражњено мјесто предсједавајућег Комисије.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Увојен је закључак делегата из реда српског народа Драгутина Родића /ДНС/ да Дом народа констатује да Заједничка комисија за надзор над радом ОБА није конституисана у складу са Законом о ОБА, а да се чланови комисије кандидују у складу са пропорционалном заступљеношћу странака у Представничком дому. Овај Родићев закључак биће достављен Представничком дому на упознавање.

Предсједавајући Комисије био је посланик опозиционог СНСД-а Никола Шпирић, а након што је смијењен са те функције оставку на рад у Комисији поднио је и његов страначки колега Средоје Новић.

Представнички дом је након тога у Комисију изабрао Борислава Бојића из СДС-а. Закон јасно прописује да на челу Комисије мора бити неко из једне од опозиционих странака.

Управо је Новић у оквиру дискусије о овој тачки дневног реда рекао да је у једном дому, алудирајући на Представнички дом, из Комисије избачен представник најјаче опозиционе странке, те да је тиме прекршен закон.

- Да данас није било опозиције ниједан од предложених закона не би био усвојен - истакао је Новић.

Бариша Чолак /ХДЗ БиХ/ рекао је на сједници да је "очигледно да је овдје дошло до одређених проблема који нису везани за Дом народа него за Представнички дом".

- Тамо је дошло до тога да нису испоштоване одредбе закона које говоре о пропорционалној заступљености, односно заступљености странака према својој снази у овој комисији - истакао је Чолак и додао да је на Представничком дому да "направи што закон тражи да треба направити".

Делегат из реда бошњачког народа Фахрудин Радончић рекао је да би Србин из опозиције на нивоу БиХ требало да буде предсједник Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције јер је Бошњак директор.

- Према закону, представник опозиције треба да буде предсједавајући Комисије за надзор над радом ОБА, што тренутно није тако - рекао је Радончић новинарима у Сарајеву.

Радончић тврди да је у ОБА деликатна ситуација, да се менаџмент подијелио на националној основи, да главни инспектор не може да ради свој посао, а да сада не постоји ни регуларни парламентарни надзор над радом ОБА.

- Та служба има озбиљне девијације. Бави се незаконитим праћењем људи, компромитацијом, дијељењем нелегалних и фалсификованих досијеа и за потребе само једног човјека или једног брачног пара - нагласио је Радончић.

Дом народа усвојио је данас и Иницијативу Клуба делегата хрватског народа да буде одржана посебна тематска сједница Дома о раду правосудних институција БиХ везаних за процесуирање ратних злочина.

Са дневног реда скинут је Извјештај Министарства безбједности БиХ о трендовима миграција и активностима на заштити људских права и основних слобода миграната и тражилаца азила због неприсуства предлагача.

Након што су исцрпљене све тачке данашњег дневног реда окончана је сједница Дома народа.

Извор: СРНА