latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:44 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

ДНС- Подршка буџету и Програму економских реформи (ВИДЕО)

Политички савјет ДНС-а подржава Преднацрт буџета за наредну годину и преднацрт Програма економских реформи Републике Српске од 2018. до 2020. године и сматра да би ови документи требало да буду основа за развој Српске, оживљавање привреде, а посебно сектора који могу дати нову вриједност.
Бањалука: Сједница Политичког савјета ДНС-а - Фото: СРНА
Бањалука: Сједница Политичког савјета ДНС-аФото: СРНА

- Ту мислим на ангажовање капитала, радне снаге, донација и свега што може побољшати услове ра развој, поготово реалног сектора као и постизања стабилнијег и равномјернијег економског развоја - рекао је новинарима у Бањалуци предсједник Политичког савјета ДНС-а Миле Дмичић након сједнице овог тијела на којој је конституисан нови сазив и разматран материјал за 25. посебну сједницу Народне скупштине.

Он је навео да би приједлоге буџета и економских реформи власт и опозиција требало да унаприједе и усагласе у парламентарној процедури с циљем постизања солидног привредног окружења.

Дмичић сматра да треба подстаћи запошљавање и самозапошљавање, подржати позитивне реформе у јавном сектору, радити на јавно-приватном партнерству, те увођењу дуалног образовања и практичних знања и вјештина.

Он је рекао да је потребно унаприједити инвестициону активност, постићи уравнотеженији економских развој сиромашних и неразвијених локалних заједница, смањити сиромаштво, те радити на реформама у здравству, образовању, пензионо-инвалидском осигурању, јавној управи.

- Потребно је очувати привредне капацитете и природна богатства и забранити приватизацију у електропривреди, водопривреди и шумарству, што је стратешки став ДНС-а - истакао је Дмичић.

Када је ријеч о буџету за наредну годину, он каже да треба наћи могућности за очување основног стандарда становништва, као и обезбиједити подстицаје за бољи живот младих на овим просторима.

Дмичић се нада да ће парламент Српске до расписивања општих избора наставити да остварује уставне функције и да неће бити недемократског дјеловања.

Првој сједници новоформираног двадесеточланог Политичког савјета ДНС-а присуствовали су страначки функционери, међу којима Лејла Решић и Дане Малешевић.

Преднацрт буџета Републике Српске за наредну годину пројектован је на 3,335 милијарди КМ, док се преднацртом Програма економских реформи номинално процјењује раст домаћег бруто производа у периоду 2018-2020. година од 4,8 одсто у наредној, до 5,1 одсто у крајњој дефинисаној години.

Извор: СРНА