X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/12/2017 |  18:45 ⇒ 18:50 | Извор: РТРС

Кустурица: Хвала Мехмед - паши Соколовићу на ћуприји на Дрини и Пећкој патријаршији

Директор Андрићевог института Емир Кустурица поручио је вечерас у Андрићграду, на отварању скупа посвећеног теми "Живот Мехмед-паше Соколовића", да постоје универзалне људске вриједности које сежу изван обичног живота и остављају дубоке трагове, као што је оставила ћуприја на Дрини.
Емир Кустурица у Андрићграду - Фото: СРНА
Емир Кустурица у АндрићградуФото: СРНА


Кустурица је рекао да Мехмед-паши Соколовићу, као свијетлој историјској личности, треба захвалити за опстанак Пећке патријаршије, као и његовом брату за опстанак манастира Милешева.

Он сматра да историју треба посматрати као збир синтетичких својстава, гдје све није ни црно, нити бијело, те да управо у прошлости треба тражити охрабрење које је, можда, најбоље пронаћи у лику и дјелу Мехмед-паше Соколовића.

"Кад се погледа европско вријеме, које нам је истицало све вријеме средњег вијека, ми говоримо о Европи, што би рекли Хрвати, која је крижала своје улице под правим углом, правила тргове на којима се одвијао друштвени живот. Код нас је то остало у средњем вијеку и стварало је ресентиме, незадовољство, лош однос према прошлости. Мислим да управо у тој прошлости треба да тражимо охрабрење које је, можда, најбоље пронаћи у лику и дјелу Мехмед-паше Соколовића", истакао је Кустурица.

Он је подсјетио да је општина Вишеград једну донацију претворила у постављање споменика Мехмед-паши Соколовићу, који је имао велику пажњу у јавности.

"Вјерујемо у то да постоје универзалне људске вриједности, оне које сежу изван обичног живота и које остављају дубоке трагове као што је оставио мост, ћуприја на Дрини. А, као што рече Достојевски, преживјећемо захваљујући љепоти, а ако ишта имамо у нашој близини, што нас преводи у то преживљавање - то је велико дјело Мехмед-паше Соколовића", нагласио је прослављени српски режисер.

Он је изразио задовољство што су грађани показали интересовање за вечерашњи значајан скуп посвећен животу и дјелу Мехмед-паше Соколовића.

"Лијепо је гледати вас вечерас што се дивите нечему што није профано и што се не тиче живота који живимо и који је тежак и незанимљив. Дивно је што сте показали интересовање за догађај који је за нас врло значајан, а то је све што је везано за живот Мехмед-паше Соколовића. То је узвишено и он је дио нашег племства", истакао је Кустурица.

Након Кустуричине уводне ријечи учесницима скупа обратио се магистар из Турске Енес Демир, запослен у Генералној дирекцији државних архива Републике Турске.

Извор: СРНА