latinica  ћирилица
07/12/2017 |  18:47 ⇒ 08/12/2017 | 10:01 | Аутор: РТРС

Дан послије бх. дипломатске бруке; Има ли казне за такав испад? (ВИДЕО)

Дипломатски испад Бакира Изетбеговића у Београду и данас је главна политичка тема.
Изетбеговић - Дипломатски скандал - Фото: РТРС
Изетбеговић - Дипломатски скандалФото: РТРС

Да се Изетбеговић не зна понашати, ни држати протокола, што штети ионако лошем угледу БиХ, став је свих политичких актера који су се данас огласили. Да ли ће лош имиџ бити једина штета јучерашњег скандала?

Осим што нема изненађења, нема ни посљедица, шта год да било који представник било којих институција у БиХ уради – закључак је који се намеће након срамоте коју је Бакир Изетбеговић приредио БиХ. Непоштовање протокола, договора, земље домаћина, својих колега из Предсједништва, а на концу и државе коју представља, списак је ствари који сви, осим бошњачког корпуса, Изетбеговићу данас стављају на терет. Једина разлика у односу на уобичајено понашање Изетбеговића, каже предсједник Републике Српске, јесте то што није издржао да се врати у Сарајево, него је договор одмах прекршио.

- Наравно, нисам ни имао илузују о томе да је Вучић очекивао било какав договор са Предсједништвом. Србија остаје снажан и навјажнији фактор стабилности у региону. Да би успјела у тој мисији, потребно је да има партнере. Очигледно је да БиХ нема структуре које могу бити партнери за додатну стабилизацију и то је оно што је дефицит тог састанка. Али, напори Србије да обезбиједи стабилност региона, апсолутно је видљива кроз овај састанак - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

- Није требало ићи у Београд са неусаглашеним ставовима и боље да је та посјета била и касније - сматра предсједник ДНС Марко Павић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић каже да је Изетбеговић осрамотио БиХ у Београду.

- То је ружна слика БиХ која је отишла у јавност. У припреми посјете која је једна од најважнијих овог сазива Предсједништва, требало је да дође до усаглашавања ставова - нагласио је Чубриловић.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић наглашава да "сарајевоцентрична политика не може да опстане на бази уважавања, коректних ставова и сарадње. Она опстаје само на инцидентима и изазивању напетости".

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић каже да је Изетбеговић у Београду показао примитивизам и због тога Република Српска и даље треба да буде крајње опрезна, јер је тешко са таквим политичарем градити будућност.

Изетбеговић је направио дипломатски преседан, и по ко зна који пут, све непријатно изненадио својим понашањем, поручује СДС.

- Изетбеговић је јуче, правећи дипломатски скандал, саопштио јавности да ће то питање бити третирано у оквирима Дејтонског споразума, а то значи да без српског члана Предсједништва то питање неће моћи бити на дневном реду - каже предсједник СДС Вукота Говедарица.

И предсједник ПДП Бранислав Бореновић сматра да је Изетбеговићево понашање недипломатско и у најмању руку непристојно. Ни хрватски представници у БиХ нису одушевљени јучерашњим испадом. Бариша Чолак (ХДЗ БиХ) каже да Изетбеговић кочи напредак БиХ. Хрватски делегат у Дому народа Марио Караматић истиче да је Изетбеговић у Београду потврдио своју досадашњу политику.

- Изетбеговић је показао да се не зна понашати и придржавати протокола. Његов јучерашњи иступ у Београду је примјер елементарне непристојности и покушај додворавања свом бирачком тијелу и ништа више - сматра Караматић.

Да ли ће згражавање на Изетбеговићево понашање бити максимална казна за скандал који је приредио - знаће се чим се огласе његове колеге из Предсједништва. А предсједавајући Драган Човић и члан Предсједништва Младен Иванић данас нису хтјели да одговоре на наше питање – хоће ли Предсједништво засједати због дипломатског испада који је Изетбеговић направио.