latinica  ћирилица
07/12/2017 |  18:59 ⇒ 08/12/2017 | 11:39 | Аутор: РТРС

Ратнохушкачке поруке "Зелених беретки" (ВИДЕО)

За разлику од чланова Предсједништва БиХ, огласиле су се "Зелене беретке", поручујући да подржавају бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића са, како кажу, 100 хиљада "искусних војника".
Зелене беретке - Фото: РТРС
Зелене береткеФото: РТРС

Удружења из Републике Српске проистекла из посљедњег рата позивају на разум и мир, свјесни да је Изетбеговић понашањем показао немоћ у остваривању своје идеје – унитарне БиХ.

Док Изетбеговићев иступ представља својеврсни дипломатски скандал, "Зелене беретке" подржавају овакво понашање. "То је одбрана домовине у договореном српско-хрватском сценарију за умањење државности", наводе у саопштењу.

"Зелене беретке" наводе: "Ваша опредијељеност према патриотизму и БиХ непријатељима је показала да је Сарајево главни град и да се у њему одлучује, а посебно треба да схвате да су прошла времена кад се управљало из Београда и Загреба. Онако како смо стајали иза нашег врховног команданта Алије Изетбеговића, тако исто стојимо и иза тебе Бакире Изетбеговићу са више од 100.000 искусних војника - ветерана рата."

Ово је доказ да, након толико времена и жртава, има још оних којима је на првом мјесту емоција, а не разум, каже први човјек БОРС-а Миломир Савчић. Очигледно се пријети празним пушкама, али Савчић позива на разум и мир.

- Легитимно је право свакога да подржава свог вођу, али ја не знам шта је Бакир Изетбеговић хтио да каже. Доста нам је ратова, али у случају да будемо требали да бранимо Републику Српску, несумњиво имамо и с киме и чиме да је одбранимо - рекао је Савчић.

Јучерашња незрелост Бакира Изетбеговића показује његову немоћ да створи унитарну БиХ; он руши свој углед код сусједних земаља, поручују српски логораши.

- Српски народ никад није био освајачки народ, али се никад није ни плашио Изетбеговића, његовог оца, а ни самог Бакира Изетбеговића, који покушава са "Зеленим береткама" да поново изазове овде сукобе и рат - рекао је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.

- Очигледно, буђењем мрачне прошлости и таквим реакцијама, то није могуће и најбоље би било да тај идол такве политике, лидер који очито претендује да буде лидер радикала, што прије буде уклоњен са политичке сцене, а најбоље би било да бошњачки народ то уради на сљедећим изборима - каже Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила.

Ветерани Републике Српске нису изненађени што Изетбеговић има подршку "Зелених беретки". Међутим, кажу да би његова прича о тзв. другом полувремену овог пута била проблематична.

- Прво, треба да објасни свом народу да би глави судија био измијењен, и још важније, да постоји међународни папир који би, овог пута, Срби наступили у пуном капацитету - навео је Душко Вукотић, предсједник удружења Ветерани Републике Српске.

Бакир Изетбеговић на овај начин наставља екстремно националистичку причу свог оца, поручују удружења из Српске. Подсјећају, међутим, да ово нису деведесете године кад су се потписивали разни споразуми и нема савезника у које би се могло поуздати и борити против Срба.