latinica  ћирилица
07/12/2017 |  19:03 ⇒ 08/12/2017 | 09:56 | Аутор: РТРС

Дом народа усвојио Закон о акцизама БиХ (ВИДЕО)

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је поново Закон о акцизама и сет пратећих закона, који су услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

За разлику од априлског изглашавања, овај пут је обезбијеђена већа подршка, што би требало да значи проходност закона и у Представничком дому. Усвојени закони су и благо измијењени. Умјесто повећања акциза на гориво за 15 фенинга, у истом износу биће повећана издвајања за путарину по литру горива.

Уочи сједнице нису били ни на планираном дневном реду. За мање од једног часа уврштени су и усвојени. Без расправе и без амандмана у оба читања. Од 12 присутних делегата, њих 11 сет закона подржало је без резерве. А он подразумијева по литри свих врста горива, уз постојеће издвајање 10 фенинга и додатних 15. 20 фенинга биће намјенски трошено за изградњу аутопутева, пет за остале категорисане саобраћајнице.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је да ће бити отворен рачун код Централне банке на који ће се сливати ови приходи и бити дистрибуисани у складу са овим сетом закона.

- Самим тим је отклоњена бојазана ненамјенске потрошње - рекао је Беванда.

Отклоњена је и могућност комисијске блокаде у Представничком дому, јер ће делегати сада посланицима бити предлагачи закона. 

- Искористили смо пословничку могућност која предвиђа да један дом може другом бити предлагач закона, прихватили смо овај приједлог Савјета министара као свој и упутили га у хитну процедуру, желећи да олакшамо посао - рекао је Сафет Софтић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

Ипак, у нижем дому потребне су најмање 22 посланичке руке. А њих већ годину, колико тракавица о овом сету закона траје, није било. Фахрудин Радончић је одржао обећање- данас је гласао за законе и наговијестио да ће његова четири посланика бити подршка колегама из СНСД-а, ХДЗ-а и СДА. Недостајући глас могла би да буде Диана Зеленика из ХДЗ 1990, чији је партијски колега Мартин Рагуж, данас такође гласао за сет закона.

- Ово је пети покушај. Изгубили смо годину дана, а знали смо да је то једна од кључних обавеза из реформске агенде и акционог плана за њено спровођење - рекао је Рагуж.

Поновним усвајањем Закона извјеснија је и дуго очекивана и већ уговорена кредитна инјекција у износу од 528 милиона евра, те грантови обезбијеђени кроз приступ транспортној заједници. 

- Не може се процијенити колико је средстава до сада изгубљено за БиХ. Просто је невјероватно то што до сада нико није чуо озбиљан разлог зашто да овај сет закона не буде усвојен. Мислим да је то класична политизација - рекао је Средоје Новић, делегат у Клубу Срба /СНСД/.

Противници ових закона, међу којима је и делегат Марио Карамтић, али и посланици СДС-а, Демократске фронте и СДП-а, без конкретних замјенских приједлога, само понављају како је то још један удар на буџете грађана. И каква год судбина закона у финишу била, свједочимо још једном апсурду. Опозиција гласа за приједлоге власти, које ни цијела позиција не подржава. Но, то је бх. апсурдистан!