latinica  ћирилица
08/12/2017 |  10:42 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Условне казне због пребијања Андреја Вучића и Предрага Малог

Виши суд у Београду провостепено је осудио на условне казне затвора од по шест и осам мјесеци седморицу жандарма због физичког напада на браћу тадашњег премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције током одржавања Параде поноса 2014.
Напад на Андреја Вучића (Фото: YouTube/N1) - Фото: Screenshot/YouTube
Напад на Андреја Вучића (Фото: YouTube/N1)Фото: Screenshot/YouTube

Комадант тог жандармеријског вода Раде Матић, који се теретио да није предузео мјере да спречи тај напад, ослобођен је оптужби.

Жандарми Предраг Митровић, Славко Стојановић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић и Митар Милосављевић осуђени су на условне казне од по шест мјесеци затвора с роком провјере од двије године због кривичног дјела злостављање и мучење.

Драган Савић добио је условну јазну затвора од осам мјесеци с роком провјере од три године због кривичних дјела злостављање и мучење и напад на војно лице.

Казне се неће извршити уколико у року одређеном за провјеру не изврше ново кривично дјело.

Ово је првостепена пресуда на коју тужилаштво, осуђени и њихови браниоци могу да уложе жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од пријема писаног отправка пресуде.

Жандарми су осуђени због пребијања припадника "Кобри" Саше Јовановића и Саше Станковића који су били на службеном задатку, као и Андреја Вучића и Предрага Малог.

Инцидент се догодио 28. септембра 2014. године на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање Параде поноса у Београду када је, из безбједносних разлога, у центру града било појачано присуство полиције.

Судија Светлана Алексић је у образложењу пресуде навела да су окривљени службеним палицама тукли по глави и тијелу оштећене у циљу да их застраше и нанесу им бол.

Они су то урадили иако су им се сви оштећени су се претходно легитимисали, Вучић је показао личну карту, Мали возачку дозволу, а војна лица службене легитимације.

Судија је додала да суд није прихватио одбране окривљених као ни сведока њихових колега јер сматра да су биле уперене на избјегавање одговорности.

Прихватио је свједочење очевидаца новинарке Н1 као и видео-снимак дела инцидента на којем се види како жандарми туку четири особе службеним палицама.

Одбрана жандарма најавила је жалбу у дијелу пресуде који се односи на кривицу, али сматра да су условне казне "мудра одлука суда", те да жандарми неће бити суспендовани са посла.

Дио овог инцидента забележио је сниматељ телевизије Н1 који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на Јутјубу.

На том видео-запису од минут и 45 секунди, поред осталог, јасно се види како жандарми пендрецима туку више лица и штитовима их гурају у зид зграде.

Извор: РТС, Танјуг