latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:04 | Аутор: РТРС

Марчета: Грађани забринути загађењем околине због уништавања муниције

Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Миле Марчета рекао је да ће поднијети делегатско питање о предузетим мјерама с циљем спречавања загађења воде, тла и ваздуха којем су изложени грађани Гламоча, Дрвара и Грахова због уништавања муниције на полигону "Одлучна Барбара".
Миле Марчета (фото: pressrs.ba) -
Миле Марчета (фото: pressrs.ba)

 "Грађани су незадовољни јер се не зна ни чија и каква муниција која се уништава на полигону `Одлучна Барбара`. Сам полигон се налази на висини и људи се боје могућег загађења воде, тла и ваздуха због уништавања различите муниције", каже Марчета.

Он је нагласио да ће тражити одговор на питање која се муниција уништава на том полигону и одакле та муниција долази.

"Тим полигоном угрожавају повратак, јер људи одлазе са својих огњишта због страха за своје и здравље најближих. Ово је врло озбиљан проблем", истакао је Марчета.

Он је најавио и да ће поставити делегатска питања у вези са изградњом и недовољним одржавањем инфраструктуре у општинама у Федерацији БиХ гдје живе повратници Срби, али и питање пропалих ваучера грађана српске националности у општинама Гламоч, Дрвар, Грахово и Петровац.

"Ријеч је о ваучерима из процеса приватизације. У овом општинама је проведена приватизација, а није било много станова које су људи могли откупљивати. Људи на селима нису имали шта да раде са тим ваучерима", додао је Марчета.

Војни полигон "Одлучна Барбара" код Гламоча служи за уништавање муниције и минско-експлозивних средстава методом детонације на отвореном.

Извор: Срна