latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:22 | Аутор: РТРС

Трнинић: Прва компонента кредита - измирење обавеза према радницима

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је Срни да ће кредит Свјетске банке од 51,3 милиона евра за реструктурисање "Жељезница Српске" бити усмјерен у четири компоненте, од којих је прва измирање дугова према радницима овог предузећа.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је истакао да се то односи на све раднике, а да ће средства бити усмјерена за неиплаћене топле оброке, превоз, регрес, тужбе радника, порезе и доприносе, као и разне камате, на што би требало бити утрошено 42,7 милиона евра.

"Друга компонента су отпремине за смањење броја запослених - 500 радника у првој години реструктурисања и 500 радника у преостале три године до краја реструктурисања. На ову компоненту биће утрошено око 3,5 милиона евра", рекао је Трнинић.

Према његовим ријечима, трећа компонента је организационо реструктурисање, што подразумијева рачуноводствено раздвајање инфраструктуре и операција, а за то ће бити потребно пет милиона евра.

Четврта компонента кредита је почетна накнада за повлачење средстава, која износи 128.250 евра.

"С обзиром на то да је процес реструктурисања већ почео, а да средства Свјетске банке неће бити оперативна барем наредна три или четири мјесеца, Влада ће у том периоду пропратити обавезе према запосленима, јер смо става да ниједан радник не може бити пензионисан, добровољно отићи из предузећа или бити проглашен технолошким вишком, а да му не буду измирене све обавезе", нагласио је Трнинић.

Он је додао да ће до краја године бити пензионисано око 210 радника "Жељезница", за шта је потребна подршка од 3,8 милиона КМ.

Та средства, тврди Трнинић, Влада је већ одобрила, а она ће бити враћена када одобрена средства Свјетске банке буду оперативна.

Трнинић је подсјетио да се у реструктурисање кренуло јер су дугогодишњи проблеми у "Жељезницима" довели предузеће у неповољну ситуацију.

"Реструктурисање иду у три правца - финансијско, организационо и власничко. Финансијско реструктурисање подразумијева да се биланси `Жељезница` рашчисте, на шта се надовезује власничко реструктурисање које подразумијева да Влада постане 100 одсто власник предузећа, с тим да ће се измирити обавезе према малим акционарима", објаснио је Трнинић.

Он је истакао да организационо реструктурисање у првој фази подразумијева раздвајање одређених организационих јединица, другачије устројство организационих јединица, систематизацију радних мјеста, као и смањење броја запослених за 1.000 до 2021. године.

"Смањење броја запослених највећим дијелом се односи на пензионисање, некима ће бити понуђен добровољни одлазак, а уколико буде потребно биће и проглашавања технолошког вишка", рекао је Трнинић, додајући да на крају овог процеса "Жељезнице" треба да буду самоодрживо и профитабилно предузеће.

Одбор директора Свјетске банке прихватио је јуче у Вашингтону да са 51,3 милиона евра кредита финансира пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске".