latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:37 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Исламска држава и сада, када је званично више нема, постоји...

Сада, када дефинитивно тзв. Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) више не постоји у физичком облику, оно што занима и добрим дијелом брине аналитичаре безбједносних прилика у региону (и не само њих) јесте "шта ће даље бити", односно које ће реперкусије њен нестанак изазвати.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Истина, од стварања ове пара-државе она није имала дефинисан ни облик ни величину, више је личила на обавјештајну службу, иако назив који јој највише пристаје гласи: терористичка организација. Њене војне формације нису били ни корпуси ни дивизије већ специјалне јединице, тимови који су се лако кретали, брзо дејствовали и били зачуђујуће информисани. Покрети противничких трупа, чак и планови и намјере оних који су се са Исламском државом сукобљавали, били су лако доступни командантима њених војних јединица. Неспорно, оно што је највише интересовало њено вођство били су подаци о кретању новца, информације о банкама у којима је новац депонован, те су и пљачке које су тимови Исламске државе организовали биле врхунски изведене.

По унутрашњем уређењу Исламска држава подсјећала је на структуру Отоманске империје: имала је централну власт и вилајете (области) као дијелове. Вилајети су се, опет, састојали од више дистрикта (сектора). Отоманска империја умјесто назива „дистрикт“, користила је израз "санџак".

У функционалном смислу, ствари су се одвијале тако да централна власт прогласи операцију и изда наредбу за напад, при чему је контрола операције централизована, али је у тактичком смислу присутна децентрализација. Наиме, извршиоци (вилајети) одређивали су датум и начин напада. У структуралном смислу, централну управу чинили су дивани (диван – управа, министарство). Диваном управља везир (министар). Постојао је војни диван, диван за финансије, диван за вјерске послове, порезе, милостињу, царину, и донације. У војним операцијама, поред војног дивана, учествовала је и шура (војни савјет).

Један војни савјет био је за Ирак, други за Сирију, трећи за Либију.

Аутор: декан Факултета беубјенсоних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић