latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:13 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Израел у страху од новог палестинског устанка (ФОТО)

Стотине полицајаца распоређено је на кључним тачкама у Јерусалиму уочи "Три дана бијеса" на које су позвали лидери Палестине.
Убијен палестинац - илустрација (фото:freshpress.info) -
Убијен палестинац - илустрација (фото:freshpress.info)

Очекује се окупљање на десетине хиљада демонстраната, након одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да призна Јерусалим за главни град Израела.

На Западној обали и у Појасу Газе данас се очекују масовни протести и нови талас насиља. Палестинци, који су бијесни због Трампове одлуке, најавили су да ће данас изаћи на улице, а свјетски медији извјештавају да је Израел упутио јаке полицијске снаге у, и око, Старог града у Јерусалиму,на мјестима где ће се одржати молитве муслимана. Како пишу израелски медији, безбједносне службе су посебно забринуте због такозваних "вукова самотњака", нападача који би могли да изведу терористичке нападе.

Током самог јутра већ је дошло до инцидената на појединим улицама, када су Палестинци каменицама гађали возила у пролазу. Причињена је само мања материјална штета, а нико није повријеђен.

Стандардна процедура у Израелу током кризног периода је и забрана изласка на молитву свим мушкарцима и женама који су млађи од 60 година. Ипак, израелске снаге безбједности изјавиле су да за сада та мјера није уведена.

- Уколико буде индикација да ће доћи до насилних протеста, годишња граница ће можда бити уведена - реао је Мики Розенфелд, портпарол снага безбједности Израела.

За данас се очекују и демонстрације солидарности широм Блиског истока и у многим муслиманским земљама. У малезијској престоници Куала Лумпуру, испред америчке амбасаде, већ је демонстрирало више од 1.000 муслимана.

Извор: Блиц