latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:52 | Аутор: РТРС

Циљ закона о Правобранилаштву - заштита имовинских права

Циљ Приједлога закона о Правобранилаштву Републике Српске јесте обезбјеђење ефикасног механизма остваривања и заштите имовинских права и интереса Српске, јединица локалне самоуправе и осталих субјеката које Правобранилаштво заступа.
Правобранилаштво Републике Српске - Фото: Screenshot
Правобранилаштво Републике СрпскеФото: Screenshot

"Циљ закона је и успостављање организованог, функционалног, професионалног, одговорног и самосталног Правобранилаштва. Законом се уређује организација, надлежност, дјелокруг послова и начин рада Правобранилаштва Српске", наводи се у образложењу законског рјешења које би Народна скупштина Српске требало да разматра на предстојећој посебној сједници.

У образложењу се истиче да се законом уређују избор, права, обавезе и одговорност правобраниоца Републике Српске и његовог замјеника.

"Дефинисана је и могућност да изузетно, ради заштите имовинско-правних интереса Републике Српске, Влада Српске Правобранилаштву може дати посебну пуномоћ за заступање у судовима, арбитражама, органима управе и другим надлежним органима јавних предузећа чији је оснивач или већински власник Република Српска, под условом да није ријеч о спору са субјектима са супротним интересом", појашњава се у образложењу.

Законским рјешењем се регулише питање организације Правобранилаштва које се уређује правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста и утврђују основне и унутрашње организационе јединице, радна мјеста, потребан број извршилаца и општи и посебни услови за наведена радна мјеста.

Посебна сједеница Народне скупштине Републике Српске заказана је за уторак, 12. децембра.

Извор: Срна