latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:11 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

И.Сарајево- Фестивал поезије за дјецу и младе (ВИДЕО)

У организацији Форум театра и под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, од 12. до 14. децембра у Источном Сарајеву биће одржан 16. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе.
Источно Сарајево- Фестивал поезије за дјецу - Фото: РТРС
Источно Сарајево- Фестивал поезије за дјецуФото: РТРС

На конкурс је приспјело више од 400 радова младих пјесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе, а ове године први пут и из Федерације БиХ и Македоније.

Овогодишњи фестивал посвећен је Јовану Јовановићу Змају, једном од највећих лиричара српског романтизма и првом писцу поезије за дјецу у српској књижевности. Наслов једне од најљепших Змајевих пјесама, "Ал је леп овај свет", као задата тема, био је инспитариван младим пјесницима.

Пјесникиња и предсједница конкурсне комисије Дара Секулић каже да су се ученици водили задатом темом, али да су се истовремено у њој јако слободно кретали, што је могуће када је у питању Змајев стих.

- Сви радови су показали да је Змај још најомиљенији пјесник на подручју српског језика - истакла је Секулићева.

Оранизатори најављују истински празник писане ријечи у Источном Сарајеву.

Директор Форум театра Источно Сарајево Витомир Митрић рекао је да ће на фестивалу наступити и познати дјечији пјесници, те уручене награде побједницима 16. конкурса, као и да ће угостити награђене младе пјеснике 15. конкурса.

- Уз добру поезију свако дијете има прилику да здраво и квалитетно одрасте. Поезија од младих ствара емпатичне и емотивне особе, способне да воле живот, ближњег, његују српски језик, ћирилично писмо и да својим доживљајем пјесама Јована Јовановић Змаја ученици покажу своју креативност - каже предсједница Савјета фестивала Данијела Мрда.

Организатори су задовољни квалитетом више од 400 радова, али и разочарани јер се ове године средњошколци нису одазвали у очекиваном броју. НАли, све је већи број зрелих пјесничких бардова који радо долазе у Источно Сарајево и друже се са дјецим. Уз Дару Секулић и Тода Николетића позиву су се одазвали о Исмет Бекрић, Виолета Јовић, Мирко Вуковића и други угледни пјесници.