latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:11 ⇒ 09/12/2017 | 08:20 | Аутор: РТРС

Свјетска банка финансираће реструктурисање Жељезница Српске (ВИДЕО)

Свјетска банка финансираће реструктурисање Жељезница Републике Српске. На засједању борда директора у Вашингтону, одобрен је кредит од 51,3 милиона евра. Циљ је да Жељезнице постану финансијски одрживе и пружају боље услуге. Радници очекују измирење дуговања.
Реконструкција жељезница - Фото: РТРС
Реконструкција жељезницаФото: РТРС

Кредит Свјетске банке биће утрошен на финансијско и организационо реструктурисање, као и реструктурисање радне снаге.

Најболнији дио у том процесу су откази за вишак запослених. Два радника већ су добили отказе, а до Нове године на списку је још 210 радника. На то ће бити утрошен највећи дио средстава, каже ресорни министар Неђо Трнинић.

- Највећи дио, прва компонента биће у висини од 42,7 милиона евра и биће усмјерена на измирење свих потраживања свих запослених, не само оних који ће бити вишак, него свих - истакао је Трнинић.

Синдикати су свјесни да је процес кренуо, па их радује обећање да им фирма ништа неће остати дужна. Осим министровог обећања, добили су и писану сагласност генералног директора да ће им сва дуговања бити измирена у року од 30 дана.

У супротном, радник ће бити враћен на посао.

- Људи су на жељезницама прошли много тога тешког, на начин да су много пута преварени и онда се боје да и у овом случају не буде преваре. Зато смо ишли да поред оног договора којег смо раније постигли, сада направимо и писани договор и да то буде у потпуности испоштовано - рекао је Милијан Марковић из Синдиката жељезничара Српске.

Топли оброци, превоз, регрес, тужбе радника, порези и доприноси, као и разне камате - све ће то Жељезнице Српске коштати милионе евра. По раднику се дугује од шест до осам хиљада КМ без камата.

На списку за отказе углавном су радници који имају бенефициран радни стаж и који испуњавају законске услове. Одмах за њима су добровољци који пристају на стимулативне отпремнине.

- Опет се не дира оно гдје смо увијек говорили да је вишак - у администрацији, у управи. Наш синдикат стоји иза тога да је 1.000 нерадника на жељезницама који морају на било који начин да буду уклоњени, отпремнином, чекањем или на неки трећи начин - појаснио је Борис Шукало, из Самосталног Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС.

- Мислим да су његове изјаве злонамјерне. Апсолутно није тачно,. Та структура ће се сигурно контролисати у сарадњи са синдикатима, они који желе ту сарадњу, и строго ће се водити рачуна о томе који ће радници бити проглашени технолошким вишком или понуђена добра отпремнина - рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Из синдиката поручују да није рјешење искључиво у смањењу броја запослених, јер без модернизације то у будућности може да доведе у питање процес рада. И модернизација ће доћи на ред, каже Трнинић, али то није предвиђено из ових средстава.

Подсјећа, да је недавно са једном кинеском компанијом потписан споразум о модернизацији пруге од Бањалуке преко Новог Града до хрватске границе у вриједности од 241 милион евра. Укупно планирано улагање за ревизализацију у наредном периоду је 800 милиона марака.