latinica  ћирилица
08/12/2017 |  20:34 ⇒ 09/12/2017 | 12:35 | Аутор: РТРС

Ко распирује националну мржњу у Републици Српској? (ВИДЕО)

Ко распирује националну мржњу у Републици Српској, пита министар унутрашњих послова Драган Лукач потпредсједника Српске Рамиза Салкића, у писму које посједује РТРС.
Лукач упутио отворено писмо Салкићу - Фото: РТРС
Лукач упутио отворено писмо СалкићуФото: РТРС

Након што је Салкић МУП Српске, и министра лично, оптужио за небригу о бошњачким повратницима и о свему се пожалио међународној заједници, тражећи њихову интервернцију, министар Лукач га подсјећа да је МУП озбиљна институција, у служби свих грађана. Најбољи примјер је расвјетљавање наводних напада на повратнике у општини Рогатица.

Док МУП не оставља простор за међунационалне тензије, Рамиз Салкић својим изјавама ради супротно. На то га, у писмо које је у посједу РТРС-а упозорава министар Драган Лукач. Додаје, опасне поруке које ових дана пласира јавности у служби су распиривања међуетничке и вјерске нетрпељивости. Лукач Салкића упозорава да својим непромишљеним и исхитреним чином позива на урушавање Устава и закона Републике Српске и БиХ.

"Позивањем ОХР-а и осталих међународних организација, те Управног одбора за имплементацију мира у БиХ да 'пренесу питање јавне сигурности грађана са ентитета на ниво БиХ' директно урушавате уставни поредак ове земље. Позивате предсједницу и чланове Владе Републике Српске, предсједника и друге функционере из реда српског народа да у своме дјеловању смире националне страсти, за добробит мира и стабилности, а управо их Ви распирујете својим ријечима и исхитреним реакцијама", наводи Лукач у писму.

Предсједник Српске, Влада и ПИК адресе су на које је Лукач упутио отворено писмо у којем изражава жаљење што Салкић као потпредсједник Српске, својим понашањем и иступима не доприноси бољем суживоту и толеранцији у БиХ, већ напротив, узнемирава грађане обје националности. Министар у писму наводи да су његова и врата МУП-а за бошњачке представнике увијек отворена.

"Нажалост, Ви лично сте их затворили оног тренутка када сте 783 погинула и нестала припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, којима смо поводом Дана Полиције у априлу мјесецу ове године подигли централни споменик у Бањалуци, без икаквог повода и разлога, назвали ратним злочинцима, чиме сте себи узели за право да утужујете и пресуђујете иако су многи од њих били жртве", наводи министар.

Рамиз Салкић министрово писмо још није прочитао, па је тако остао и без одговора и о случају бошњачког повратника Ермина Павице из Рогатице, који је сам себи писао пријетеће поруке и палио аутомобиле. А управо је Салкићу наводни напад на бошњачке повратнике био поводом за тешке оптужбе на рад припадника МУП-а и апел међународној заједници.

- Кад будем погледао и прочитао писмо добићете писани одговор онако како је министар мени послао, а добро би било да он ради свој посао - рекао је Салкић.

А како МУП ради, показао је на примјеру Рогатице. За седам дана расвијетљена су три случаја у које је Салкић упирао прст. Тровање стоке и уништавање властите и туђе имовине. Полиција је утврдила а Ермин Павица, бошњачки повратник признао, да је сам себи слао пријетеће поруке, запалио аутомобил - свој, али и комшијин. 

- Полицијски припадници Полицијске станице Рогатица поднијели су Окружном јавном тужилаштву извјештај о почињеном кривичном дјелу поротив Е.П. под сумњом да је починио кривично дјело оштећење и одузимање туђе ствари - навела је Весна Стокановић, портпаролка ПУ Источно Сарајево.

Министар Лукач увјерава да ће МУП Српске и даље професионално радити и бити спреман на све безбједносне изазове. Све са једним циљем - заштита уставног поретка, грађана и њихове имовине на територији Републике Српске.