latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:17 ⇒ 14/12/2017 | 07:39 | Аутор: РТРС

Због малверзација земљиштем, полиција у теслићком РУГИП-у. Буџет оштећен за 3,6 милиона КМ (ВИДЕО)

Криминалистичка полиција МУП-а РС изузима документацију и саслушава службенике РУГИП-а у Теслићу због сумње да су оштетили општински буџет и противправно прибавили око 3,6 милиона мрака предузећу "Промтес" из Теслића. Сумња се да су појединци из РУГИП –а и општине фалсификовали документацију, која је послужила Промтесу да добије пресуду против општине Теслић, вишемилионске вриједности.
Промтес Теслић - Фото: РТРС
Промтес ТеслићФото: РТРС

У теслићком РУГИПУ данас је била полиција коа проводи истрагу о злоупотребама службеног положаја и фалсификовања исправа у случају предузећа Промтес. То су потврдили и у РУГИП-у у чијем саопштењу стоји да су припадници МУП-а изузели одређену документацију, те у просторијама Подручне јединице Теслић обавили информативни разговор са поступајућим референтом у вези са предметом “Промтес”.

Више детаља не откривају ни у полицији, али кажу да раде по налогу Окружног тужилаштва у Добоју.

Даница Гњатовић, портпаролка МУП-а истиче да за више лица запослених у РУГИП-у Теслић и једном привредном предузећу са сједиштем у Теслићу, постоји основ сумње да су за ово привредно друштво прибавили противправну имовинску корист у износу од око 3,6 милиона марака, те за исти износ оштетили буџет општине Теслић.

Промтес је тужио општину Теслић, и у судском поступку доказао да је земљиште, које је општина изузела за градњу избјегличког насеља, њихово власништво. Суд је пресудио у корист Промтеса и наложио општини да му исплати више од 3,5 милиона марака. Директор Промтеса Радојица Тодић, одборник ПДП-а , није желио да коментарише случај. Да им је све сумњиво указивали су из теслићке опозиције, доводећи у спрегу намјере Промтеса И појединаца из општинске управе.

"Постојале су одређене сумње да ту нису баш чиста посла. Колале су неке приче да је то све договор између општине и Промтеса и да се већ тада знало да, уколико садашња гарнитуре власти побиједи на изборима, да ће Промтес да добије ту одшету и да ће да им бити исплаћен вишемилионски износ", истиче Мишо Стојановић, одборник СНСД-а у СО Теслић.

Ако има криминалних радњи, то нема везе с нама, кажу у општини Теслић и потврђују да су истражни органи раније у вези с пресудом изузели одређену документацију и из општине. Пресуду не коментаришу, али, додају да је морају испоштовати.

"Нажалост, та одлука Врховног суда је у значајној мјери оптеретила буџет општине Теслић. Једино што смо могли урадити  је да буџет не доведемо у потпуну блокаду и да направимо репрограм обавеза које ће се измирити у више рата и у дужем временском периоду", каже Милован Станковић, замјеник начелника општине Теслић.

Тужбе против општине Теслић због тог земљишта предузеће Промтес покренуло је 2004. Доказали су да је земљиште њихово власништво и да општина није могла да га изузме за градњу избјегличког насеља.

Да ли је у том доказивању било злоупотреба и фалсификовања, па и спреге с појединцима из општинске управе, показаће истрага.