latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:50 | Аутор: РТРС

Шта када престанемо да вјежбамо?

Свакоме се догоди да прескочи тренинг или два, што није "смак свијета". Али, шта се догађа са нашим организмом када у потпуности престанемо да вјежбамо?
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

Ваша издржљивост већ почиње да опада. Максимална потрошња кисеоника смањује се за 5 одсто, што значи да до ваших мишића долази исто толико мање кисеоника, односно енергије. Уколико бисте покушали да претрчите 5 километара за 20 минута, ваше вријеме би било 10 секунди дуже.

Друга и трећа недјеља

Максимална потрошња кисеоника смањује се за 12 одсто, снага у мишићима опада, мишићне ћелије се смањују. С друге стране, расту масне ћелије. Вријеме које би вам било потребно да претрчите 5 километара сада је дуже за 60 секунди.

Четврта, пета, шеста и седма недјеља

Максимална потрошња кисеоника смањује се за 12-15 одсто, мишићне ћелије су још мање, масне ћелије су толико порасле да можете имати утисак као да сте отечени. Потребно вам је три минута више да претрчите 5 километара.

Два мјесеца

Максимална потрошња кисеоника мања је за 26 одсто. Такође би најбоље било да престанете да мјерите вријеме које вам је потребно да претрчите 5 километара, јер ћете се прилично онерасположити.

Ако наставите овако, ризикујете:

висок крвни притисак
висок ниво холестерола у крви
развој одређених кардиоваскуларних болести
гојазност
депресију
низак ниво самопоуздања

Након напорног тренинга је врло важно одморити се, али би умјесто излежавања најбоље било да се одлучите за активни опоравак. Пасиван опоравак ће још више допринијети губљењу снаге и издржљивости.

Извор: Агенције