latinica  ћирилица
15/12/2017 |  10:42 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Прихваћен приједлог измјена Изборног закона Независног блока

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је данас у Сарајеву Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић.
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић) -
Представнички дом Парламента БиХ (фото: С. Салетовић)

Овим законским приједлогом заговара се унапређење изборног процеса у цјелини путем измјена које се односе на процедуру избора предсједника, чланова и њихових замјеника у бирачким одборима, затим стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора због ванредних околности.

Шепић је истакао да би измјене овог закона требало да обезбиједе шири круг лица која могу да уложе приговор ради заштите изборног права с циљем отклањања мањкавости у изборном процесу, спречавања злоупотреба и изборних превара, као и веће транспарентности изборног процеса у БиХ.

Представнички дом усвојио је данас Приједлог закона о измјенама закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Измјенама овог закона жели се постићи да право на полицијски додатак који имају полицијски службеници Граничне полиције БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ, добију и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ враћен је надлежној комисији на додатно разматрање.

Измјенама овог закона уводе се врсте накнада за судије, тужиоце и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ, као и накнаде за одвојени живот и накнаде трошкова смјештаја у току рада, те накнаде за превоз на посао и са посла с циљем стимулисања кандидата за правосудне позиције да аплицирају на позиције ван мјеста њиховог пребивалишта.

Уставни суд БиХ у својим пресудама указао је раније да запослени у правосудним институцијама немају исте накнаде као изабрани званичници, државни службеници, намјештеници и остали запослени у законодавној и извршној власти на нивоу БиХ.

Након расправе о Приједлогу допуна и измјена закона о ваздухопловству БиХ, чији је предлагач шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић, овај приједлог прихваћен је у првом читању.

Предложеним измјенама овог закона предвиђа се да позиције генералног директора и замјеника генералног директора Дирекције за цивилно ваздухопловство, које су до сада имале статус руководећих државних службеника, не буду државни службеници, него именована лица у складу са Законом о министарским именовањима, именовањима Савјета министара и другим именовањима у БиХ, као што је то случај и са другим директорима и њиховим замјеницима управних организација у БиХ.

На овај начин, сматра Пандуревићева, биће обезбијеђено поштивање принципа законитости, јединства правног поретка, економичности, као и ефикаснији рад државне службе.

Размотрена је и примљена на знање Информација о резултатима усклађивања цијена и услуга и техничком квалитету услуга мобилне телефоније у БиХ са цијенама у региону и Европи, чији је подносилац Регулаторна агенција за комуникације БиХ.

Представнички дом размотрио је и низ кадровских рјешења у институцијама и агенцијама на нивоу БиХ, као и захтјеве за давање сагласности за ратификацију неколико споразума између БиХ и других земаља или међународних организација.

Размотрен је и материјал Удружења за заштиту девизних штедиша у БиХ, са закључком Комисије за финансије и буџет која тражи од Савјета министара да реализује раније закључке Представничког дома о овом проблему.

Овај дом у наставку 54. сједнице није расправљао о захтјеву Дома народа за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је сачинио Хрватски народни сабор.

Јуче о овом приједлогу није вођена расправа јер није било предлагача.

Дом народа усвојио је овај законски акт почетком маја, на приједлог хрватских делегата.

Предложеним измјенама и допунама регулише се избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ о избору делегата у Дому народа ФБиХ и изборима у Мостару.

Извор: СРНА