X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
20/12/2017 |  15:23 | Извор: РТРС

Дозвољена продаја "кубанске вакцине" у БиХ

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ дозволила је стављање у промет на тржишту БиХ кубанске вакцине "цимавакс е - ге - еф" /ЦимаВаx ЕГФ/, која се користи против рака плућа.
Цимавакс - кубанска вакцина - Фото: илустрација
Цимавакс - кубанска вакцинаФото: илустрација

Из Агенције је саопштено да је дозвола издата на основу позитивних оцјена о квалитету, ефикасности, безбједности лијека, те односа корист-ризик прибављених у поступку издавања дозволе за стављање лијека на тржиште у БиХ.

"За информације у вези са позиционирањем лијека на листу лијекова који се финансирају у систему здравственог осигурања, те за набавку лијека здравствених установа у којима ће се примјењивати, заинтересовани могу да се обрате ентитетским институцијама здравственог система", појашњавају из Агенције.

Послије издавања дозволе за промет лијека, додаје се, престаје надлежност Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ у смислу доступности потенцијалним корисницима. У саопштењу је наведено да искуства и резултати прикупљени у досадашњој примјени лијека указују на његов задовољавајући сигурносни профил.

"Ефикасност лијека је значајнија у одређеним групацијама пацијената. Критеријуми за избор пацијената који су кандидати за овај лијек дати су детаљно у тексту резимеа карактеристика лијека, који се налази на интернет презентацији Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ", наводи се у саопштењу.

Вакцина "цимавакс" спречава ширење метастаза и карцином плућа претвара у хроничну болест, објаснио је својевремено кубански имунолог из Центра за молекуларну имунологију у Хавали Камило Родригез.

Он је додао је да се најбољи резултати постижу код пацијената са микроцелуларним карциномом плућа, гдје може да се очекује да пацијент живи и до пет година.

У прве четири године примјене ову вакцину је на Куби добило око 3.000 пацијената.

Извор: СРНА