latinica  ћирилица
29/12/2017 |  08:37 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Градоначелнику уручен први том Енциклопедије РС

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић уручио је примјерак првог тома Енциклопедије Републике Српске градоначелнику Игору Радојичићу.
Кузмановић и Радојичић - Фото: РТРС
Кузмановић и РадојичићФото: РТРС

Том приликом, градоначелник Радојичић је подсјетио да је имао привилегију још као предсједник Народне скупштине РС да буде укључен у уређивачки одбор Енциклопедије РС, наглашавајући да се ради о веома систематичном и детаљном дјелу. 

- Ово је врло обиман и значајан посао који траје већ десетак година. Важно је због садашњег, а још више због будућег времена да се уради једно систематично приказање Републике Српске и свих појмова из њене историје, географије и других наука односно да се дају одреднице на основу којих ће у будућности моћи да се процјењује за даље – рекао је Радојичић. 

Предсједник АНУ РС Рајко Кузмановић, изјавио је да је у првом тому Енциклопедије Бања Лука обрађена врло опширно и врло детаљно са свим својим специфичностима, те нагласио да је  Енциклопедија најзначајни пројекат који има РС из области науке, образовања, култре и уопште из друштвених и других дјелатности.

- Енциклопедија је, у ствари, лична карта Републике Српске у којој ће бити обрађено 2.600 насељених мјеста, с тим да само град Бањалука има 52 насељена мјеста. Битно је да  Енциклопедија дође на право мјесто и она ће бити идеалан поклон нашим људима у иностранству, али и страним и другим делегацијама - казао је Кузмановић.