latinica  ћирилица
29/12/2017 |  10:34 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Влада Србије обезбиједила још милион евра за Сребреницу

Влада Србије обезбиједила је из буџетске резерве милиона евра помоћи за Сребреницу, а средства су предвиђена за куповину простора и објеката у пословној зони у Поточарима, саопштено је из кабинета начелника ове општине.
Сребреница (Фото:nezavisne.com) -
Сребреница (Фото:nezavisne.com)

У општини кажу да је овај грант Сребреници одобрен приликом недавне посјете начелника општине Младена Грујичића Београду и разговора са предсједником Србије Александром Вучићем.

Средства су предвиђена за куповину простора и објеката у пословној зони у Поточарима за потенцијалног инвеститора из Србије који ту намјерава да покрене производњу столица или за неког другог привредника спремног да уложи новац и покрене производњу у тим објектима.

Шеф кабинета начелника општине Владан Миловановић појаснио је да је процијењена вриједност тог простора и објеката око 850.000 евра и да је око 150.000 евра потребно за санацију и уређење објеката и локалитета да би постали функционални за покретање производње.

Миловановић каже да је потенцијални инвеститор из Србије заинтересован да покрене производњу столица и у почетку запосли 70, а у перспективи око 300 радника.

Тај простор и објекти некада су били у власништву транспортног предузећа "Сребреница-превоз" које је у процесу приватизације купила компанија "Бобар" из Бијељине да би их касније продала словеначкој фирми "Нео дом".

Након приватизације, сва опрема из тих објеката продата је и одвезена, а никаква производња за 15 година није покренута иако је неколико пута најављивано да ће то бити учињено.

Објекти су већ годинама празни и пропадају, а простор око њих је запуштен и зарастао у коров и растиње.

Прије двије године тадашњи премијер, а сада предсједник Србије Александар Вучић обећао је помоћ Сребреници од пет милиона евра и то обећање је реализовано.

Крајем 2015. године уплаћена су два милиона евра у буџет општине за измирење дугова, плаћање пресуда и санацију буџета, а три милиона евра уплаћена су касније за инфраструктурне пројекте који се ове године реализују и радови на објектима обухваћеним тим пројектима приводе се крају.

Извор: Независне