latinica  ћирилица
29/12/2017 |  12:08 ⇒ 30/12/2017 | 08:17 | Аутор: РТРС

Званичници Српске у посјети Клиници за плућне болести УКЦ (ВИДЕО)

Клиника за плућне болести и званично је пресељена у реконструисану етажу на Универзитетском Клиничком центру Српске, чиме је потпуно завршена реконструкција Централног медицинског блока. То је и прва Клиника пресељена на Паприковац са локације у центру града. На више од 1.500 метара квадратних, пацијентима су на располагању савремено опремљене просторије са 60 кревета. Нове просторије обишли су званичници Српске.
Клиника за плућне болести - Фото: РТРС
Клиника за плућне болестиФото: РТРС

Умјесто трошних барака од сада нове просторије са савременом опремом и врхунска услуга. Пацијенти су смјештени у двокреветним или једнокреветним собама, потпуно другачије у односу на досадашњу ситуацију када је у појединим клиникама било и по десетак пацијената у соби. Свака соба има властити тоалет, туш, а омогућена је и стална комуникација пацијента са медицинским особљем посредством уређаја за позив.

Пријемна амбуланта Клинике налази се у приземљу Поликлинике, односно јужном крилу, гдје ће се и даље одржавати онколошко-пулмолошки конзилијуми два пута седмично, а хоспитални дио смјештен је на четвртом спрату Централног медицинског блока, крилима А и Б.

Осим новог простора, пословодство УКЦ-а ради на усавршавању кадра и набавци најсавременије опреме, како би пацијенти имали најбољу услугу у региону.

"Ни за вријеме Југославије, када је било на хиљаде фабрика гдје су издвајања за здравство била огромна, није успјело пресељење на ову локацију. То је пошло за руком садашњем руководству Републике Српске“, нагласио је Владо Ђајић, в.д.директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Стари објекат Клинике изграђен је '70-их година. Уговор о реконструкцији Централног медицинског блока потписан је прије три године и он је данас потпуно реконструисан – од подрума до 7. спрата, каже ресорни министар Драган Богданић и истиче да је ово највећи догађај у здравственом систему у последњих 50 година. Богданић је нагласио да је у посљедњих 10, 12 година у здравствени систем је уложено између 650 и 700 милиона марака.

Као резултат тога, Република Српска на једном мјесту има све што треба здравственом систему Српске.

"Добијањем услова какви су у новим просторијама, сигурно ће бити боље и за пацијенте и за здравствене раднике. Желим свим запосленим мањи број болничких дана, а то ће бити прилика да се смање и трошкови лијечења пацијената“, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Премијерка Жељка Цвијановић изразила је задовољство због реализације још једне фазе у оквиру стратешког пројекта у здравства. Говорећи о кредитним средствима, уз помоћ којих је реализован овај пројекат, премијерка је поручила да је здравствени систем способан да то изнесе. Република Српска стоји пуно боље у финансијском и економском смислу, каже премијерка.

"Ми упорно враћамо много више, око 100 милиона више него што узимамо, тако да смо у стању да сервисирамо обавезе и да више вратимо него што ћемо узети дуга. Никоме не пада на памет да се одрекне задужења, кад су у питању овакви стратешки пројекти“, рекла је Цвијановић.

Цвијановићева је посјетила и Клинику за дјечије болести, гдје је најмлађима подијелила пакетиће.

На онколошко-пулмолошком конзилијуму разматра се око 1.500 комплексних случајева годишње, а мјесечно се аплицира око 180 хемотерапија. Десет љекара Клинике, од којих су три професора, један магистар медицинских наука, два примаријуса и три лекара супспецијалиста, годишње обаве око 1.550 конзилијарних прегледа.