latinica  ћирилица
29/12/2017 |  13:51 ⇒ 30/12/2017 | 08:05 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Здравствени систем способан да враћа кредите

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је здравствени систем Српске способан да врати све кредите, а да то не буде науштрб пружања здравствених услуга пацијентима.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла новинарима да са здравственим системом Српске неће бити проблема и да сви дугови могу бити сервисирани, јер је Република у много бољем економско-финансијском положају.

"Посложили смо неке ствари и знамо тачно куда се крећемо у наредном периоду. Наша је брига само да усмјеримо пажњу на унапређење медицинских услуга и стварање бољих услова за наше пацијенте", рекла је Цвијановићева након данашње посјете новим просторијама Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске у Бањалуци.

Она је додала да су у периоду након поплава 2014. године одређене здравствене установе махом престале плаћати своје обавезе, што је било недопустиво.

"Имали смо безброј активности, састанака и разговора, чак и кадровских промјена док нисмо дошли до тога да се поменуте установе полако враћају у систем и извршавају своје обавезе", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да здравство није јефтино, те да и многе земље европске, међу којима су Чешка и Словачка, имају проблеме у тој области.

"Након свих спроведених реформи те земље имају много проблема од којих ми овдје болујемо. Иако су као чланице ЕУ прошле неколико фаза тешких реформи, и даље постављају питање како своје здравствене системе одржати функционалним и у потпуности ефикасним", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да не треба заборавити да у Српској сви имају приступ здравству, иако су минималне давања или уплате у тај сектор.

"По томе је јасно колико је тешко на овом нивоу одржати здравствени сектор", рекла је Цвијановићева, изразивши наду да ће у потпуности бити реализовани сви планирани пројекти и радови у вези са УКЦ-ом Српске и болницама у Источном Сарајеву и Добоју.

Када је ријеч о кредитима, Цвијановићева је нагласила да Република враћа отприлике око 100 милиона више него што узима.

"То значи да смо у стању да сервисирамо све обавезе и да више дуга вратимо него што ћемо узети. Никоме не пада на памет да се одриче задужења, јер се управо тако реализују неки стратешки пројекти", рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да су задуживањем, које је било неопходно, реализовани и реализују се бројни и разноврсни пројекти огромне вриједности, попут изградње нових студентских домова и унапређења саобраћајне инфраструктуре Српске.

"Српска мора имати своје ауто-путеве, јер да их немамо, а имају их сви други у региону, постављало би се питање шта је то погрешно са Републиком", рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да не стоји опозициона прича да се кредити користе за редовну буџетску потрошњу и крпљење рупа у буџету.

Извор: СРНА