latinica  ћирилица
29/12/2017 |  14:19 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Милионска улагања у водопривреду и пољопривреду

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о оснивању центра за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине као координационог стручног оперативног тијела Владе Републике Српске.
Влада Републике Српске - сједница - Фото: РТРС
Влада Републике Српске - сједницаФото: РТРС

Центар се оснива ради синергије развојних активности у области пољопривреде, индустрије, прераде пољопривредних производа, шумарства, водопривреде, туризма, енергетског сектора и трговине и нема статус правног лица.

Успостављање центра за развој, односно координационог тијела, не представља формирање нове институције, већ боље увезивање постојећих субјеката, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Координисаним дјеловањем свих субјеката на републичком и локалном нивоу значајно ће се унаприједити искориштавање постојећих аграрних ресурса и потенцијала источне Херцеговине.

Препознат је специфичан значај медитеранског подручја Херцеговине који, прије свега, карактеришу блага медитеранска клима и дужа вегетациона сезона погодна за производњу раног поврћа и воћа, врхунских вина, као и љековитог, зачинског и ароматичног биља врхунског квалитета.

"Битно је нагласити да се на медитеранском подручју Херцеговине, уз примјену одговарајућих система наводњавања и осталих агротехничких мјера, могу постићи двије жетве у једној вегетационој сезони", наводи се у саопштењу.

Најзначајније планиране активности односе се на потребу идентификације запуштених површина које могу бити искориштене за пољопривредне културе уз помоћ адекватне механизације и рекултивацију зараслих и запуштених земљишних површина, које би затим биле додијељене пољопривредним произвођачима у виду концесије или закупа.

Планирано је и интензивирање активности на развоју система наводњавања, уз већи ангажман пољопривредних савјетодаваца на терену.

Влада Републике Српске донијела је данас и одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за ову годину у износу од 1.022.759 КМ, од чега је за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова намијењено 730.000 КМ, за текуће грантове удружењима од јавног интереса 16.481 КМ, текуће грантове спортским организацијама 137.650 КМ.

За текући грант за национална спортска признања Републике Српске намијењено је 44.745 КМ, за текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Српској 61.000 КМ, за спортске организације лица са инвалидитетом у Српској 15.130 КМ, за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту 4.840 КМ, за капиталне грантове младима и омладинским организацијама у руралним срединама 12.130 КМ, те за пројекат Мале олимпијске игре 783 КМ.

Влада Републике Српске на данашњој сједници донијела је одлуку о давању сагласности на Статут јавне установе Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Овим статутом уређују се дјелатност, органи надлежности, намјена и кориштење средстава, те јавност рада и извјештавање Фонда.

Оснивач Фонда солидарности је Влада Републике Српске која даје сагласност на Статут ове јавне установе. Фонд солидарности је јавна установа са јавним овлаштењима, има својство правног лица, уписује се у судски регистар и послује преко рачуна отворених код пословних банака.

Фонд солидарности ће за почетак рада користити основна средства и опрему Фонда здравственог осигурања Српске.

Најнижа плата у Републици Српској у 2018. години биће 410 КМ, одлучила је данас Влада Српске на приједлог Економско-социјалног савјета.

На сједници је донесена одлука о исплати 500.000 КМ неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе.

Када је ријеч о неразвијеним општинама, Братунац ће добити 16.225 КМ, Власеница 15.875 КМ, Доњи Жабар 14.875 КМ, Костајница 14.750 КМ, Љубиње 14.500 КМ, Невесиње 15.750 КМ, Пелагићево 14.962 КМ, Петровац 13.550 КМ, Петрово 15.375 КМ, Рибник 14.325 КМ, Рогатица 14.512 КМ, Хан Пијесак 14.587 КМ, Шамац 16.212 КМ и Шипово 14.500 КМ.

Од изразито неразвијених општина, Берковићима ће бити исплаћено 15.050 КМ, Вукосављу 16.475 КМ, Источном Дрвару 13.550 КМ, Источном Мостару 15.425 КМ, Источном Старом Граду 14.500 КМ, као и Језеру 16.150 КМ.

Општини Калиновик биће исплаћено 14.175 КМ, Кнежеву 15.825 КМ, Крупи на Уни 15.775 КМ, Купресу 14.175 КМ, Лопарама 15.575 КМ, Новом Горажду 15.425 КМ, Осмацима 15.725 КМ, Оштрој Луци 15.625 КМ, Рудом 15.800 КМ, Сребреници 14.925 КМ, Трнову 15.000 КМ, Чајничу 15.000 КМ, те Шековићима 15.825 КМ.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара.
Анализом ефеката примјене Закона о заштити од пожара уочена је потреба за измјеном и допуном појединих норми, да би се на што бољи и ефикаснији начин достигли циљеви који су се жељели постићи његовим усвајањем, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Разлози за доношење измјенама и допунама Закона односе се на потребу прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова.

У новом законском рјешењу је и обавеза за јединице локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, затим повећање одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара.

"Неопходно је и подизање нивоа свијести о заштити од пожара код дјеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације заштите од пожара", наводи се у саопштењу.

Такође, прецизније се дефинише дјелокруг рада ватрогасно-спасилачких јединица, као и опис послова ватрогасаца - спасилаца, односно нормативно прилагођавање стварном стању, јер ватрогасци више не интервенишу само у случају пожара, већ и у осталим спасилачким акцијама.

Милионска улагања у водопривреду и пољопривреду

Влада Српске усвојила је информацију о улагањима у водопривредне системе путем Европске инвестиционе банке, Фонда солидарности, Свјетске банке и ИПА 2014.

У посљедње три године санирано је 140 километара ободне каналске мреже, а регулисано је и 60 километара водотока разних нивоа.

Осим тога, изграђено је и надограђено и 40 километара насипа, те 12 километара обалоутврда.

Када је ријеч о пројектима који се финансирају средствима Фонда солидарности предузете су 93 мјере на подручју 19 општина у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Укупна вриједност изведених радова на пројекту хитне санације водопривредних објеката оштећених у мајским поплавама из 2014. године у Републици Српској је 27.149.217 КМ.

"Од наведеног износа, на вриједност радова односи се 21.749.234 КМ, а остало на средства за рјешавање имовинских односа на савским насипима и трошкове одбране од поплава на шест водних подручја", наведено је у саопштењу.

Влада је на данашњој сјеници усвојила информацију о остваривању пољопривредне производње у 2017. години и подржала активности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, које су усмјерене на праћење стања у области аграрног сектора и предузимање мјера које произилазе из Програма економских реформи од 2018. до 2021. године.

Процјењује се да ће укупна вриједност пољопривредне производње у 2017. години износити 1.690.293.471 КМ, што је за 16 одсто више од просјечне укупне вриједности пољопривредне производње за посљедње три године.

"Укупна вриједност производње у прехрамбеној индустрији процјењује се на 966.372.000 КМ, док је укупна вриједност пољопривредне производње и прерађивачке индустрије 2.270.286.627 КМ", додаје се у саопштењу.

Упркос одсуству адекватних мјера заштите домаће производње од стране институција на нивоу БиХ, надлежних за спољно-трговинско пословање, Република Српска у посљедњих три године биљежи раст извоза пољопривредних и прехрамбених производа, вриједносно и количински.

"Република Српска увози око 28 одсто укупног увоза у БиХ, док у извозу чини око 40 одсто од укупног извоза у БиХ", тврде у Влади.

Из Владе поручују да наведени резултати у производњи и пласману не би били остварени да није било адекватних подстицајних мјера Владе, која су у овој години на нивоу 112.232.760 КМ.

Влада је половином године измирили све обавезе према пољопривредним произвођачима, док је на данашњи дан по основу подстицаја из 2017. године, путем Агенције за аграрна плаћања, исплаћено укупно 38.500.000 КМ односно, реализована су сва плаћања по основу до сада пристиглих захтјева.

 

Повећати број ученика у занимања трећег степена средње школе

Влада је данас задужила Министарство просвјете и културе да за наредну школску годину води уписну политику у складу са потребама тржишта рада и да планом уписа повећа број уписаних ученика у занимања трећег степена средњег стручног образовања.
Влада је на сједници прихватила информацију о реализованом плану уписа у средње школе у овој школској години.

За ову школску годину тржиште рада је исказало интерес за нова занимања за која су развијени наставни планови и програми као што су техничар ЦНЦ технологија, струка Машинство и обрада метала и техничар информационих технологија, струка Електротехника, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

У информацији је истакнуто да је приоритет у осигурању квалитета у средњем образовању и васпитању подизање нивоа образованости становништва и компетентности радне снаге кроз увођење различитих врста и облика средњег општег и стручног образовања.

Утврђен Нацрт закона о одузимању имовине проистекле од кривичног дјела

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела којим се уређују услови, поступак и органи надлежни за откривање, одузимање и управљање овом имовином, те међународна сарадња.
Основни циљ доношења новог закона је да се на свеобухватан, прецизан и једноставан начин уреде правила поступка унутар којег ће се моћи ефикасно открити, осигурати и по потреби, привремено или трајно одузети имовина која је проистекла извршењем кривичног дјела или прекршаја, прописаних важећим законодавством у Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Циљ закона је и да се успоставе ефикасни механизми за управљање имовином која је привремено или трајно одузета.

На овај начин се отклањају бројне препреке са којима се у раду сусрећу припадници МУП-а Српске и правосудних институција, Агенција за управљање одузетом имовином, за провођење закона када је ријеч о ефикасном провођењу одредби Кривичног законика Српске, Закона о прекршајима Српске и осталих прописа који јасно прописују да нико не може задржати имовину проистеклу извршењем кривичног дјела и прекршаја која је у несразмјери са законито стеченом имовином.

Влада Републике Српске донијела је данас уредбу којом регулише припајање насељеног мјеста Мишићи насељеном мјесту Милићи на подручју те општине, за шта је Скупштина општине Милићи раније поднијела иницијативу Влади Српске.

Влада је усвојила информацију о спроведеном програму обуке о финансијским инструментима ЕУ у 2017. години и задужила Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да настави са активностима спровођења обука у области европских интеграција и унапређења капацитета Републике за апсорпцију фондова ЕУ.

На сједници су задужени републички органи управе да у свим обукама из области европских интеграција учествују у складу са одредбама Одлуке о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње.

Извор: СРНА